Viyana'da "Avusturya-Türkiye İlişkileri" Konulu Sempozyum
Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Diplomasi Akademisi'nde "Kolektif Hafıza ve Diyaloğun Devamı: Avusturya-Türkiye İlişkileri" başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Bu etkinlik, Türkiye ile Avusturya arasındaki diplomatik ilişkilerin 100. yılı vesilesiyle gerçekleştirildi. Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği, Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği (ATİB) Akademisi ve Viyana Yunus Emre Enstitüsü (YEE) işbirliğiyle organize edilen sempozyumun açılışında, Viyana Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Balca Kurhan Elayouti selamlama konuşması yaptı.
Sempozyumun İçeriği
İki bölümden oluşan sempozyumda, Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen "Diplomatik Törenlerde Müzik" başlıklı dinletinin ardından, programın ilk kısmında Avusturyalı tarihçi Prof. Dr. Arno Strohmeyer, 16-18’inci yüzyıllarda Türkiye ve Avusturya arasındaki diplomatik ilişkileri inceleyen bir sunum gerçekleştirdi. Strohmeyer, iki ülke arasındaki uzun savaşların ardından kurulan diplomatik ilişkileri üç ana kategoriye ayırarak, barış anlaşmalarının diplomatik ilişkilerin başlangıcı olduğunu ve karşılıklı sefirlerin atanmasıyla ilişkilerin farklı bir düzleme geçtiğini ifade etti.
İkinci Kısımda Yapılan Konuşmalar
Üçüncü aşama olarak, iki toplum arasında bilgi akışının başladığını belirten Strohmeyer, Avusturyalı tarihçi Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall’ın 10 ciltten oluşan Osmanlı Tarihi eseri ve Evliya Çelebi’nin Avusturya üzerine yazdığı metinleri örnek gösterdi. İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır, Hammer’ın yaşamı, eserleri ve iki kültüre yaptığı katkıları içeren bir konuşma yaptı. Kacır, Hammer'in, Osmanlı tarihi üzerine kaleme aldığı 10 ciltlik eserinin önemli bir baş yapıt olduğunu vurguladı.
Hammer’in tarihçi, diplomat ve şair yönüyle de dikkat çeken Kacır, onun kültürel mirasına yaptığı katkılara da değindi.
Sempozyumun ikinci bölümünde ise Türk-Alman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Onur Ercan, Belgrad Barış Anlaşması ile Birinci Dünya Savaşı arasındaki dönemde Osmanlı ve Habsburger devletleri arasındaki diplomatik ilişkileri ele aldı. Avusturyalı Doç. Dr. Erwin Schmidl ise Türkiye ve Avusturya arasındaki ilişkilerin erken cumhuriyet dönemindeki gelişmelerini anlattı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Diplomasi Akademisi’nde "Kolektif Hafıza ve Diyaloğun Devamı: Avusturya-Türkiye İlişkileri" başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Programda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır (sağda) konuşma yaptı.
Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Diplomasi Akademisi’nde "Kolektif Hafıza ve Diyaloğun Devamı: Avusturya-Türkiye İlişkileri" başlıklı bir sempozyum düzenlendi. Programda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Tuğba İsmailoğlu Kacır (sağda) konuşma yaptı.