Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve İşbirlikleri SAHA EXPO'da Tartışıldı

Uzay teknolojileri uzmanları, Türkiye'nin uzay ekosistemini SAHA EXPO'da ele aldı ve işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 23.10.2024 17:49
Güncelleme Tarihi: 23.10.2024 17:49

Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve İşbirlikleri SAHA EXPO'da Tartışıldı

Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve İşbirlikleri SAHA EXPO'da Tartışıldı

Uzay teknolojileri alanında öncü isimler, SAHA EXPO'da gerçekleşen panelde Türkiye’nin uzay ekosistemindeki işbirliği fırsatlarını masaya yatırdı. Etkinlik, SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ve 6 bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'nın desteklediği safa Expo Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı'nın ikinci gününde önemli tartışmalara sahne oldu.

Uzay Çalışmaları ve Milli Projeler

Panda TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes, Türkiye'nin uydu alanındaki yetkinliğine dikkat çekti. Nefes, uzay çalışmalarına BİLSAT ile başladıklarını, ardından RASAT, GÖKTÜRK-2 ve İMECE projeleriyle devam ettiklerini belirtti. Her projede yerli katkı oranlarını artırmaya özen gösterdiklerinin altını çizen Nefes, Türkiye'nin astronotlarının uzaya gönderilmesi sürecinin ardında 40 kişilik bir ekip bulunduğunu ifade etti.

Uluslararası İşbirliklerinin Gelişimi

TÜBİTAK UZAY ve diğer firmalarla olan işbirliklerinin önemine değinen Nefes, yerli firmalar için eğitim, danışmanlık, altyapı desteği sağladıklarını vurguladı. TUA Başkanı Yusuf Kıraç ise Türkiye Uzay Ajansı'nın uluslararası işbirliklerini geliştirerek, 2026 yılında Antalya’da yapılacak IAC kongresinin önemine işaret etti.

AXIOM Space'nin Gelecek Hedefleri

AXIOM Space'den Necmettin Kaymaz, şimdiye kadar üç insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamladıklarını, dördüncüsünü ise gelecek yıl gerçekleştireceklerini belirtti. Kaymaz, Türkiye dahil toplamda 8 ülkenin bu misyonlarla temsil edildiğini ifade etti.

TÜRKASAT'ın Uluslararası İşbirlikleri

Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel, Türksat’ın üç yörüngede aktif 5 uydusunun bulunduğunu söyleyerek, Türksat6A ile bu sayının 6’ya yükseleceğini açıkladı. Demirel, Türkiye'nin uzay ve uydu alanındaki başarılı test ve operasyonel faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtti.

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı...

Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından Cumhurbaşkanlığı himayesinde organize edilen, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği, Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, ikinci gününde panellerle devam ediyor. AXIOM Space Uluslararası İşbirliği Direktörü Necmettin Kaymaz (sol 3), TÜBİTAK UZAY Enstitüsü Müdürü Mehmet Nefes (sağ 2) ve Türksat Genel Müdür Yardımcısı Selman Demirel (sağda) etkinlik kapsamında düzenlenen "Uzay Ekosisteminin Gelişimi ve Uluslararası İşbirliği Fırsatları" başlıklı panele katılarak konuşma yaptı.