Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Uyku Problemleri Beynin Yaşlanma Hızını Etkiliyor

Uyku kalitesi bozuk bireylerde beyin yaşlanma hızı ortalama 3 yıl hızlanıyor.

Yayın Tarihi: 19.11.2024 12:41
Güncelleme Tarihi: 19.11.2024 12:41

Uyku Problemleri Beynin Yaşlanma Hızını Etkiliyor

Uyku Kalitesi ve Beyin Yaşlanması

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, uyku kalitesi ile beyin yaşlanması arasındaki ilişkiyi vurguladı. "Yapılan araştırmalar, uyku kalitesi bozuk olan bireylerin beyin yaşlanma hızının arttığını göstermektedir," diyen Öztürk, uyku problemlerinin beynin yaşı üzerindeki etkisini ortaya koyan bir çalışmanın sonuçlarını paylaştı.

MR Görüntüleme ile Değerlendirme

Öztürk, MR görüntüleme ile beyin yaşının hesaplanmasının mümkün olduğunu ifade etti. "Kronolojik yaş ile beyin yaşı arasındaki fark büyüdükçe, beyin daha erken yaşlandığını söyleyebiliriz," açıklamasında bulundu. Yapılan önemli bir çalışmada, 589 kişi üzerinde 15 yıl boyunca yapılan takiple elde edilen bulgular dikkat çekici.

Uyku Süresinin Önemi

Prof. Dr. Öztürk, uyku kalitesi bozuk olan veya uykuyu sürdürmede güçlük çeken bireylerde beynin ortalama 3 yıl daha hızlı yaşlandığını belirtti. Ayrıca, uykuya dalma güçlüğü ve sabah istemeden erken kalkma durumu, beynin ortalama 3,8 yıl daha hızlı yaşlanmasına yol açtığını dile getirdi. Erken Yaşlanma ve Hastalık Riski

Tüm veriler, uyku sorunlarının erken yaşlanmaya neden olduğunu ortaya koyuyor. Bu durum, Alzheimer, Demans veya Parkinson gibi dejeneratif hastalıkların riskinin artmasına yol açabiliyor. Öztürk, bilişsel süreçlerde yavaşlama ve öğrenme güçlüğü gibi sorunların da ortaya çıkabileceğini belirtti.

Uyku Hijyeni ve Sağlıklı Uyku İpuçları

Uyku sağlığına dikkat etmenin erken yaşlanmayı önlemedeki önemini vurgulayan Öztürk, kişilerin uyku hijyeni kurallarına uyması gerektiğini ifade etti. Uyku alışkanlıklarının oldukça önemli olduğunu belirten Öztürk, "Yatma kalkma saatini sabit tutmalıyız ve genç bireyler için günde en az yedi saat uyku şart," dedi.

Alkol tüketiminin uykuya dalmayı zorlaştırdığını da ekleyen Öztürk, "Rahat kıyafetler giymek ve yatak odasını karanlık yapmak, mavi ekrandan ise son saat içerisinde uzak durmak faydalı olacaktır. İdeal uyku süresi, ihtiyaç duyduğumuz kadar olmalı ve uyku düzenimizi karanlıkta bireysel yaşam koşullarımıza uygun bir şekilde belirlemeliyiz," açıklamasında bulundu. Örneğin, gece 11-12 gibi uyuyup sabah 6-7 gibi kalkmanın iyi bir yol olabileceğini belirtti.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, AA...

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, AA muhabirine, MR görüntüleme ile yapılan hesaplamalarla beyin yaşlanmasının artık değerlendirilebildiğini belirtti.