Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Üsküdar-Samandıra Metro Hattı Kazası: Detaylı Rapor Açıklandı

İstanbul'daki metro kazasının raporu yayımlandı, tren arızası bulunmadı, hasar tespiti yapıldı.

Yayın Tarihi: 07.10.2024 12:16
Güncelleme Tarihi: 07.10.2024 12:16

Üsküdar-Samandıra Metro Hattı Kazası: Detaylı Rapor Açıklandı

Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki Kaza Raporu Açıklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi Metro İstanbul, 22 Nisan 2024 tarihinde Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda meydana gelen kaza ile ilgili hazırladığı rapor ile kamuoyunu bilgilendirdi.

Kaza Detayları ve İncelemeler

Raporda, "Her iki trenin de verileri incelendiğinde, tren kaynaklı kazaya sebep olabilecek herhangi bir arızanın olmadığı görülmüştür," ifadesine yer verildi. Raporda ayrıca, başlangıçta "teknik arıza" olarak açıklanan olayın daha sonra "zorunlu bakım çalışması" ve nihayetinde "işletim saatleri dışında eğitim amaçlı kullanılan yolcusuz iki trenin teması" olduğu ifade edildi.

Kazanın Kronolojisi

Kazanın, 22 Nisan tarihi itibarıyla M5 hattında Fıstıkağacı Hat-2 peron bölgesinde meydana geldiği belirtilen raporda, saat 02.00'de trenlerin teması sonucu olayın yaşandığı kaydedildi. Kazalı trenlerin kurtarma süreci ise 22 Nisan'da saat 02.03'te başlamış ve 25 Nisan'da tamamlanmıştır.

Hasar Analizi

Yapılan hasar analizinde, her iki trenin de bağlantı kuplörleri, otomatik kuplörleri ve kapıları gibi birçok bölümünün zarar gördüğü belirtilmiştir. Raporda "Kaza sonucunda can kaybı ya da yaralanma durumu yaşanmamıştır" denilmiştir.

Soruşturma ve Yeni Tren Talebi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kaza ile ilgili inceleme ve soruşturma başlattığını duyurdu. Raporda, "M5 Üsküdar-Samadıra Metro Hattı için yeni tren talebinde bulunuldu. 2025 yılına kadar planlanan projeler için mevcut filo yetersiz hale gelmiştir," denildi.

Rapor, aynı zamanda sinyal sistemi ve operasyonel kayıtların incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, kazanın sebep olabileceği diğer olumsuz faktörlerin tespit edilmesine yönelik önerilerde bulunmuştur. Bu rapor ile kazanın detayları ve olası sonuçları hakkında net bir tablo ortaya konulmuştur.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketi Metro İstanbul, 22 Nisan'da Üsküdar-Samandıra...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştirak şirketi Metro İstanbul, 22 Nisan'da Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki kazaya ilişkin hazırladığı raporda, "Her iki trenin de dataları incelendiğinde tren kaynaklı kazaya sebebiyet verebilecek herhangi bir arızanın olmadığı görülmüştür." ifadesine yer verildi.