Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye ve Moğolistan Arasındaki Stratejik Ortaklık Gelişimi

Türkiye-Moğolistan İş Forumu'nda stratejik ortaklık anlaşmaları imzalandı ve yeni projeler duyuruldu.

Yayın Tarihi: 17.01.2025 18:02
Güncelleme Tarihi: 17.01.2025 18:02

Türkiye ve Moğolistan Arasındaki Stratejik Ortaklık Gelişimi

Türkiye-Moğolistan İş Forumu'nda Yeni Dönem

Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, Türkiye ile Moğolistan arasındaki kapsamlı ortaklık ilişkilerinin artık stratejik ortaklık seviyesine ulaştığını belirtti.

STRATEJİK ORTAKLIK VE İMZALAR

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi'nde düzenlenen forumda, Tuzcu, iki ülke arasında 55 yıllık diplomatik ilişkiler bağlamında toplam 11 anlaşmanın imzalandığını ifade etti. "Bu güçlü ilişkiler önümüzdeki dönemde atılan adımlarla çok daha yukarılara evrilecek" dedi.

MOĞOLİSTAN'IN POTANSİYELİ

Tuzcu, Moğolistan'ın son dönemde kişi başına gelir açısından önemli bir gelişme kaydettiğini belirterek, "Moğolistan, kişi başına gelir hedefinin 10 bin doların üzerine çıkarılması yönünde çalışmalara başladı. Dış ticarette yer alan doğal kaynakların, işlenmiş ekonomik ürünlere dönüştürülmesi adına önemli fırsatlar sunuluyor" dedi.

PROJELER VE GÜÇLENEN İLİŞKİLER

Tuzcu, Moğolistan'da 150'ye yakın projenin gündeme geldiğini ve dikkat çeken projelerin arasında termik ve hidroelektrik santraller ile maden işleme fırsatlarının bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, Türk firmalarının Moğolistan'daki varlığının artırılmasının önemine değindi.

YENİ FIRSATLAR

Ticaret hacminin sınırlı olduğunu ifade eden Tuzcu, "Şu anda 140 milyon dolar civarında bir ticaret hacmimiz var. Türk firmaları, tarımsal ekonomiden müteahhitliğe kadar geniş bir deneyime sahip" diye konuştu.

MOĞOLİSTAN’IN ÖNEMİ

Moğolistan Başbakan Birinci Yardımcısı ve Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Luvsannyam Gantumur, stratejik ortaklık konusundaki anlaşmanın devlet başkanları tarafından imzalandığını belirtti. Gantumur, Türk firmalarının Moğolistan'daki imkanları değerlendirerek yeni iş fırsatlarını değerlendirmelerini teşvik etti.

DÜNYA PAZARINA AÇILMA HEDEFİ

Gantumur, "Doğal kaynaklarımız açısından oldukça zenginiz. Mevcut durumda maden ürünlerimizi ham olarak ihraç etsek de, gelecekte işleyerek dünya pazarına sunmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye - Moğolistan İş Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi'nde...

Türkiye - Moğolistan İş Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi'nde gerçekleşti.

Türkiye - Moğolistan İş Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi'nde...

Türkiye - Moğolistan İş Forumu, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi'nde gerçekleşti.