Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Türkiye'nin 25 Havzasında Taşkın Yönetim Planları Tamamlanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, 25 havzada taşkın risk yönetim planlarını bu yıl içinde tamamlayacak.

Yayın Tarihi: 10.10.2024 11:34
Güncelleme Tarihi: 10.10.2024 11:34

Türkiye'nin 25 Havzasında Taşkın Yönetim Planları Tamamlanıyor

Türkiye Genelinde Taşkın Yönetim Çalışmaları

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, Türkiye'nin 25 havzasında taşkın yönetim planlarının bu yıl içerisinde tamamlanacağını açıkladı. Meriç-Ergene Havzası'nda gerçekleştirilen taşkın tahmini ve erken uyarı sistemi ile çeşitli tesislerde güvenlik önlemleri alınacak.

Tasfiye Risklerinin Analizi

Sever, taşkın ve kent sellerinin sıklıkla karıştırıldığını belirtti. Taşkınlar, akarsuların veya derelerin taşması sonucu çevreye yayılarak tarım alanlarına ve yerleşim alanlarına zarar verirken, kent selleri yağmur suyu drenaj sisteminin yetersizliğinden kaynaklanır. "Her havzamızın kendine ait riskleri var; Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz havzaları daha yüksek risk taşırken, İç Anadolu Bölgesi'nde kuraklık tesisleri mesele olmaktadır," dedi.

Risk Yönetimi ve İmar Planları

Afire Sever, Taşkın Risk Yönetim Planları'nın imar ve çevre düzeni planlarında yer almasının önemine dikkat çekti. Taşkın riskini azaltmanın bakanlıkları ve yerel yönetimler için elzem olduğunu ifade etti.

"Eğer siz taşkın tehlikesi olan alanları yapılaşmaya açıyorsanız, o bölgelerde tarım yapıyorsanız veya sanayi kuruyorsanız, taşkın riskiniz artar. Mühim olan, bu alanları yerleşim için kapalı tutmaktır," şeklinde vurguladı.

Erken Uyarı Sistemi ile Taşkın Yönetimi

Meriç-Ergene Havzası'na kurulan Taşkın Tahmini ve Erken Uyarı Sistemi ile 94 noktada aşamalı olarak taşkın tahmini yapılabilecek. Sever, bu sistemin taşkın gerçekleşmeden saatler önce uyarı vereceğini belirtti. AFAD'a sağlanan bilgilerin, bölge yönetimlerine iletilerek gerekli tedbirlerin alınacağı ifade edildi.

Sonuç ve Gelecek Planları

Sever, Türkiye'deki tüm havzalarda taşkın risk yönetim planlarının tamamlanmasıyla doğal afetlere daha hazırlıklı olmayı umduklarını ifade etti. "Artık bazı ülkeler taşkın ve kuraklık yönetimlerini bir arada yürütüyor. Taşkınlar kontrol altına alınarak, bu su kaynakları kurak sezonlarda değerlendirilebilir," dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, AA muhabirine açıklamada...

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever, AA muhabirine açıklamada bulundu.