Türkiye, Eyyam-ı Bahur Sıcaklarının Etkisi Altında
İzmir Bakırçay Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden Prof. Dr. Şermin Tağıl, ağustos ayının başında Türkiye'nin eyyam-ı bahur sıcaklarının etkisine gireceğini belirtti.
Sıcaklık Artışları ve Yağış Olasılıkları
Tağıl, "Temmuz sonunda kısmen rahatlayan ülkemiz, ağustosun ilk haftasında eyyam-ı bahur döneminde sıcak hava dalgasının etkisi altında kalacak," dedi. Bu yıl, Doğu Akdeniz'de oluşacak bir alçak basıncın etkisiyle kısmen yağışlı bir dönem geçme olasılığının yüksek olduğunu vurguladı.
Kuraklık Alarmı
Türkiye'nin, iklim krizi nedeniyle en hızlı ısınan bölgelerden biri olduğunu ve özellikle Ege Bölgesi'nde sıcaklık rekorları kırıldığını hatırlatan Tağıl, "Ülke genelinde kuraklık en şiddetli seviyeye ulaştı," ifadesini kullandı.
Küresel Sıcaklık Rekorları
Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nden alınan verilere dayanarak, 22 Temmuz'da küresel ortalama yüzey sıcaklığının 17,15 derece ile rekor kırdığını belirtti. Önceki rekor, 2016 yılında 16,8 derece olarak kaydedilmişti.
Yağışların Nedenleri
Prof. Dr. Tağıl, yazın en sıcak günlerine tanıklık ederken, yüksek sıcaklıkların, orman yangınlarını kaçınılmaz hale getirdiğini ifade etti. Ayrıca, "Hava koşullarında yaşanan bu aşırılıkların en önemli sebeplerinden biri, son 13 aydır mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar yaşanmasıdır," diye ekledi.
İklim Krizinin Farkındalığı
Tağıl, bu durumun sadece Türkiye için değil, tüm Akdeniz Havzası için benzer şekilde yaşandığını ve iklim krizinin etkilerini azaltmak ile adaptasyon stratejileri geliştirmenin önemini vurguladı.