Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Tüberküloz Mücadelesinde Türkiye'nin Başarısı

Sağlık Bakanlığı, tüberküloz hastalarını gözetimli bir şekilde takip ediyor, tedavi ve ilaçları ücretsiz sağlıyor.

Yayın Tarihi: 03.04.2025 11:09
Güncelleme Tarihi: 03.04.2025 11:09

Tüberküloz Mücadelesinde Türkiye'nin Başarısı

Sağlık Bakanlığından Tüberküloz Hastalarına Yakın Takip

Sağlık Bakanlığı, tüberküloz hastalarının ilaçlarını ücretsiz temin ederek, onların tedavi süreçlerini gözetimli tedavi uygulaması ile yakından takip etmektedir.DUYGU YENER - Sağlık Bakanlığı, tüberküloz hastalarının düzenli ilaç kullanımını, gözetimli tedavi uygulaması sayesinde etkin bir biçimde izlemektedir.

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, tüberkülozun halk arasında bilinen ismiyle “verem” hastalığının, küresel halk sağlığı için devam eden bir sorun olduğunu vurgulamıştır.

Demirkol, Türkiye'de tüberkülozla mücadelenin yoğun bir şekilde sürdüğünü belirterek, "Sağlıkta Dönüşüm Programı ile, 2002 yılından itibaren verem savaş dispanserlerinin yeterlilikleri, tıbbi cihaz donatımları ve fiziki imkanları geliştirilmiştir. Ayrıca hekimlerimizin ve sağlık personelimizin eğitim kalitesi de artırılmıştır." dedi.

Her ilde en az bir verem savaş dispanserinin bulunduğunu ifade eden Demirkol, "Bu merkezlerde, alanında uzman hekimlerimiz ve sertifikalı yardımcı sağlık personelimizle tüberkülozla mücadele etkin bir şekilde yürütülmektedir." şeklinde konuştu.

Demirkol, tüberkülozla mücadelenin etkisiyle görülme sıklığının yüz binde 30'dan, yüz binde 10'a düştüğüne dikkat çekerek, "Bu, etkin mücadele ile fedakar sağlık çalışanlarımızın elde ettiği sonuçları tüm dünyaya göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü de Türkiye'deki mücadeleyi takdir etmektedir." dedi.

Tüberküloz Belirtileri ve Tedavi Yaklaşımları

Tüberkülozun başlıca belirtilerinin; geçmeyen uzun süreli öksürük, gece terlemeleri ve istemsiz kilo kaybı olduğunu belirten Demirkol, bu belirtiler görüldüğünde derhal bir hekime başvurulması gerektiğini vurguladı.

Tüberküloz tanısı konulan hastaların, tedavi sürecinin verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak gerçekleştiğini belirten Demirkol, "Ücretsiz tedavi sunmakla kalmıyor, direkt gözetimli tedaviyle kişilerin ilaçlarını zamanında ve doğru bir şekilde almasını sağlıyoruz. Ayrıca, teknolojik imkanlarla hastaların ilaç alım sürelerini online olarak takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Demirkol, tüberküloz hastalarının aileleri ve iş arkadaşları için de tarama çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, "Tedavi süreçlerini yakından izlerken, yakın filyasyon yöntemleri ile tüberküloz vakalarını önemli ölçüde azaltmayı başardık. Hedefimiz sıfıra inmektir." dedi.

Türkiye'deki Referans Hastaneler

Demirkol, şehir hastanelerinin referans hastaneler olarak çalıştığını anımsatarak, "Türkiye'de tüberküloz için 4 referans hastanemiz bulunuyordu, şimdi bu sayı 6'ya çıkarıldı." dedi.

Çocuk hastalar için de referans hastane sayısının 8'e yükseldiğini belirten Demirkol, "Artık Türkiye'de 14 referans hastane, tüberküloz konusunda yetkilendirilmiş durumda. Mücadeleniz kararlılıkla devam edecektir." dedi.

Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, tüberküloz hastalarına nakdi yardımlarda bulunarak destek sağlamaktadır. Dünyada, hem ücretsiz tedavi sunan hem de ayni yardımda bulunan başka bir ülke bulunmamaktadır.

Sağlık Bakanlığınca tüm ilaçları ücretsiz sağlanan tüberküloz hastalarının düzenli ilaç...

Sağlık Bakanlığınca tüm ilaçları ücretsiz sağlanan tüberküloz hastalarının düzenli ilaç kullanımları da gözetimli tedavi uygulamasıyla yakından takip ediliyor. Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanlığınca tüm ilaçları ücretsiz sağlanan tüberküloz hastalarının düzenli ilaç...

Sağlık Bakanlığınca tüm ilaçları ücretsiz sağlanan tüberküloz hastalarının düzenli ilaç kullanımları da gözetimli tedavi uygulamasıyla yakından takip ediliyor. Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.