Trabzon'da Geleneksel Halı Dokuma Sanatı
Trabzon'da, antioksidan özelliği ile dikkat çeken aronya meyvesi, doğal boyalar ile geleneksel halı ve kilim üretiminde kullanılmaya başlandı. Akçaabat Belediyesi tarafından hayata geçirilen bu proje, yerel kadınların emekleriyle birleşerek, kültürel mirası geleceğe taşımayı amaçlıyor.
Doğal Boya Üretimi ve Kadınların Katkısı
Aronya bitkisinden elde edilen boyalar, Hanımlar Kültürevi Yöresel Halı Dokuma ve Satış Yeri'nde, saf koyun ipleriyle buluştu. 20 kadın, bu boyalı iplikleri kullanarak halı ve kilim dokuma sürecinde aktif rol alıyor.
Belediye Başkanının Destek Mesajı
Dokumaevini ziyaret eden Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, emek veren ustalara ve kursiyerlere teşekkür ederek, "Halı üretimiyle özellikle geleneğimizi, göreneğimizi geleceğe taşımış oluyoruz." dedi. Ekim, ayrıca aronya meyvesinin tarıma destek olduğunu vurgulayarak, "Şu anda Akçaabat’ta 200-250 dönüm alanda aronya üretimi yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
Halı Üretiminde Yeni Hedefler
Ekim, aronya meyvesi ile halı üretiminin birleştirildiğini belirterek, “Halı üretimindeki renk tonlarını aronyadan elde edeceğiz. Bu sayede şehrin halı üretim kültürünü geliştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi. Ayrıca, ürettikleri halı ve kilimlerin aile ekonomisine de katkı sağladığını söyledi.
Her Motifin Bir Anlamı Var
Usta öğretici Ülker Tosun, dokunan halıların üzerindeki her motifin özel bir anlamı olduğunu belirtti ve “Aronya boyası kullanılan iplerle dokunan halıların her evde olması gerektiği düşünüyoruz. Hedefimiz bunu Türkiye'de ve dünyada pazarlamak.” şeklinde konuştu.
Trabzon'da, antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyadan elde edilen boya ile renklendirilen ipler, geleneksel halı ve kilim dokumada kullanılıyor.
Trabzon'da, antioksidan özelliği dolayısıyla "süper meyve" olarak da adlandırılan aronyadan elde edilen boya ile renklendirilen ipler, geleneksel halı ve kilim dokumada kullanılıyor.