Tavşanlı Höyük'te Tarihi Keşifler
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde, 3 bin 200 yıl öncesine ait önemli arkeolojik buluntular gün yüzüne çıkarıldı. Kazı alanında, kemik saplı tunç delici alet ve cımbız gibi nesneler tespit edildi.
Kazının Yönetimi ve Detayları
Tavşanlı Höyük kazısı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan liderliğinde sürdürülüyor. Kazı çalışmaları, bölgedeki tarihsel ve kültürel mirası ortaya çıkarmak amacıyla Mayıs ayından bu yana devam ediyor. Şu ana kadar, neredeyse 400 buluntu elde edilerek İç Batı Anadolu arkeolojisine büyük katkılar sağlandı.
Aletler ve Buluntular
Kazı çalışmalarında, Hitit İmparatorluğu Dönemi ile Son Tunç Çağı tabakalarında gerçekleştirilen çalışmalarda, bir atölyeye ait kalıntılar arasında, deriyi işlemek için kullanıldığı tahmin edilen oldukça iyi korunmuş bir tunç delici alete (bız) ulaşıldı. Bu alet, 3 bin 200 yıl öncesine tarihleniyor.
Ayrıca kazılarda, boğa figüründe bir kolye ucunun yanı sıra, dönemin güzellik anlayışı hakkında fikir veren tunç cımbız da bulundu.
Tavşanlı Höyük’ün Geçmişi
Tavşanlı Höyük'ün geçmişi, 8 bin 100 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Özellikle Tunç Çağı döneminde, buradaki yerleşim alanlarının 3 bin 700 yıl önceki bir saldırıda yakılıp yıkıldıkları düşünülüyor. Bu olayın ardından, bu zor günlerde kaçamayan iki insanın iskeletlerine ulaşılmıştır; bunlardan birinde karbonize beyin ve deri kalıntıları korunmuş durumda. Ayrıca, silolardan, silindir mühür, hançer, bakır ve gümüş artıkları ile çeşitli el aletleri ve seramikler bulunmuştur.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazıda, 3 bin 200 yıl öncesine ait tunçtan yapılmış kemik saplı delici alet ile cımbız gün ışığına çıkarıldı.
Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazıda, 3 bin 200 yıl öncesine ait tunçtan yapılmış kemik saplı delici alet ile cımbız gün ışığına çıkarıldı.