Emeklilik hayali kuran milyonlarca vatandaş SGK tarafından yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. Özellikle de SGK tarafından yapılan son açıklamalar ile birlikte emeklilik sisteminde köklü değişikliklere gidildiği ifade edilmiş bulunuyor. Artık emeklilik yaşının belirlenmesinde sadece doğum tarihi değil, işe başlama tarihi, prim ödeme süresi gibi pek çok faktöre dikkat edilecek. SGK’nın yaptığı bu köklü değişiklik, emeklilik yaşının belirlenmesinde sadece yaş faktörünün değil, aynı zamanda işe başlama tarihi, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi gibi birçok faktörün de hesaba katılacağı anlamını taşırken, özellikle genç yaşta sigortalı olan ve uzun yıllar prim ödeyen çalışanlar için önemli bir fark yaratacağa benziyor.
Eski sistemde emeklilik yaşı hesaplamaları daha basit bir formüle dayanıyordu. Ancak yeni düzenleme ile birlikte, emeklilik yaşı hesaplamalarında daha detaylı bir inceleme yapılacak. SGK tarafından yapılan açıklamada bu faktörler sırası ile açıklandı. İşte detaylar...
EMEKLİ OLMA ŞARTLARI 2025
Sigortalılık başlangıç tarihi, emeklilik yaşının belirlenmesinde kritik bir rol oynuyor. Özellikle 8 Eylül 1999 öncesi ve sonrası sigortalı olanlar arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Emekli olabilmek için belirli bir prim gün sayısını tamamlamak gerekliliği mevcut iken bu sayı sigortalılık başlangıç tarihine ve cinsiyete göre değişiklik gösteriyor.
Bilindiği üzere Emeklilik için belirli bir süre sigortalı olunması zorunluluğu da mevcut. SSK (4A), Bağ-Kur (4B) ve Emekli Sandığı (4C) kapsamında çalışanların emeklilik şartları da farklılık gösteriyor
İŞTE SSK BAĞ-KUR EMEKLİLİK YAŞI NASIL HESAPLANIR?
SGK’nın “Ne Zaman Emekli Olurum?” uygulaması, emeklilik yaşınızı hesaplamanız için önemli bir araç olarak vatandaşın karşısına çıkıyor. E-Devlet sistemi üzerinden “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” seçeneğini kullanarak, sadece TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yaparak emeklilik yaşınızı sorgulayabilirsiniz.