
Senelerce çalışan vatandaşın en büyük hayali, emekli olabilmek ve hayatının geri kalan kısmını ikinci baharı olarak geçirmek. Günümüz şartlarında emekli maaşlarını yetmediği ve emekli olunması akabinde de çalışmaya devam ettiğimiz şu dönemde çalışan bir çok hakka sahip olmak istiyor. Çalışma hayatında olan milyonlarca vatandaş için adeta piyango gibi bir haber SGK tarafından duyulurken, emeklilik gün sayısı ve tazminat hakkında detaylı bilgiler de uzmanların yorumları ile vatandaşa sunulmuş bulunuyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilik hayali kuran ancak yaşı beklemek zorunda olan çalışanlara yeni emeklilik kapısını araladı. Artık belirli şartları taşıyan çalışanlar, 4600 prim günüyle hem emeklilik hakkı kazanabilecek iken hem de işlerinden ayrılırken kıdem tazminatlarını da alabilecek.
EMEKLİLİK YAŞINI BEKLEMEK TARİH OLACAK
Uzun yıllar boyunca çalışan ve emeklilik için gün sayan vatandaşlar için müjde hesaplama yapıldı. Özellikle emeklilik için yaş dışındaki koşulları tamamlayanlar için büyük bir fırsat doğdu dedirten SGK açıklamasında, SGK'dan alınacak özel bir belge sayesinde, çalışanlar işlerinden kendi istekleriyle ayrılsalar dahi yasal olarak kıdem tazminatlarını alabilecek.
SGK YAZISI ALMA ŞARTI VAR
Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan ekonomi yazarı Faruk Erdem, bu yeni düzenlemenin detaylarını aktardı. Erdem'e göre, bir iş yerinde en az bir yıl çalışmış olan ve emeklilik için yaş dışındaki prim ve yıl şartlarını tamamlamış olan çalışanlar, SGK'dan alacakları resmi bir yazı ile işlerinden ayrılabiliyor ve kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ancak "İstifa öncesi mutlaka SGK’dan 'emeklilik şartlarını tamamlamıştır' yazısının alınması gerekliliği konusunda uzman isim açıklamasını tamamladı.
SİGORTA GİRİŞİNE GÖRE ŞARTLAR
Kıdem tazminatı alabilmek için gereken prim gün sayısı ve sigortalılık süresi, çalışanın ilk sigorta giriş tarihine göre farklılık gösteriyor. SGK bu konuda üç farklı dönemi baz alıyor:
• 8 Eylül 1999 Öncesi Sigortalılar İçin: Bu tarihten önce sigortası başlayanlar için kıdem tazminatı almanın yolu oldukça açık. Sadece 10 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemiş olmak yeterli. Bu şartları sağlayanlar, SGK'dan alacakları yazı ile tazminatlarını alarak işlerinden ayrılabiliyorlar.
• 9 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 Arası Sigortalılar İçin İki Farklı Yol: Bu dönemde sigortası başlayanlar için ise iki farklı seçenek sunuluyor. İlk olarak, 7000 gün prim ödemiş olanlar doğrudan kıdem tazminatına hak kazanıyorlar. İkinci seçenek ise, 4500 gün prim ödemiş ve 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş olanlar için geçerli. Bu şartları sağlayanlar da SGK yazısıyla tazminatlarını alabilirler.
• 1 Mayıs 2008 Sonrası Sigortalılar İçin Kademeli Geçiş: 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortası başlayanlar için ise şartlar biraz daha farklı. Burada genel şart 7200 gün prim ödemek. Ancak, kademeli bir geçiş söz konusu. Örneğin, 2008 yılında işe başlayan biri için 4600 gün prim yeterli olabilirken, 2016 yılından sonra işe başlayanlar için bu sayı 5400 güne kadar çıkabiliyor. Bu nedenle, bu tarihler arasında işe başlayanların kendi durumlarına özel prim gün sayısını SGK'dan öğrenmeleri büyük önem taşıyor.