Sabah uyandığınızda hissettiğiniz ilk şey boğaz ağrısı mı? Bu, özellikle kış aylarında veya kuru havalarda hepimizin ortak şikayetidir. Peki bazı sabahlar boğazımız neden bu kadar acıyor? Bu durumdan kurtulmak için ne yapabiliriz? İşte detaylar...
SANKİ BİRİSİ GECE SIKMIŞ GİBİ: SABAHLARI UYANDIĞIMIZDA NEDEN BOĞAZIMIZ AĞRIYOR?
Sabah uyandığınızda hissettiğiniz ilk şey boğaz ağrısı mı? Bu, özellikle kış aylarında veya kuru havalarda hepimizin ortak şikayetidir. Peki bazı sabahlar boğazımız neden bu kadar acıyor? Ondan kurtulmak için ne yapabiliriz?
Sabahları konuşamayarak uyanıyorsanız veya yutkunurken acı çekiyorsanız bunun birkaç nedeni olabilir.
İçeriğimizi takip ederek uyku alışkanlıklarınızı, yatak odanızı ve yaşam tarzınızı değiştirebilirsiniz.
ODADAKİ KURU HAVA
Kış gecelerinde, özellikle ısıtma sistemi çalışırken iç mekan havası önemli ölçüde kurur. Uyku sırasında su tüketmediğimiz ve daha az tükürük ürettiğimiz için vücudumuz susuz kalır. Bu da boğazımızın kurumasına neden olur. Kuru bir boğazın tahrişi ağrıya neden olur.
UYKU SIRASINDA AĞIZDAN NEFES ALMAK
Çoğumuz uyurken farkında olmadan ağzımızdan nefes alırız. Burun tıkanıklığı, sinüzit, horlama ve uyku apnesi nedeniyle ağızdan nefes almak boğazdaki doğal nemi azaltarak boğaz ağrısıyla uyanmamıza neden olur.
GASTROÖZOFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI (GERD)
GERD, özellikle yatarken mide içeriğinin yemek borusuna ve boğaza kaçması ve boğazda asit tahrişine neden olmasıyla ortaya çıkan bir durumdur.
ENFEKSİYONLAR
Enfeksiyon boğaz ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Virüsler veya bakteriler uyumadığımız zamanlarda bile boğaz ağrısına neden olabilir. Uyku sırasında vücut dinlense bile enfeksiyonun neden olduğu iltihaplanma sabah saatlerinde daha belirgin hale gelebilir.
ALERJİLER
Özellikle baharın gelmesiyle birlikte sabahları boğaz ağrısı çekenlerin sayısı artıyor. Geceleri alerjenlere (polen, toz akarları gibi) maruz kalmak boğaz ağrısına ve sabah ağrısına neden olabilir.
SİGARA İÇMEK
Sigara içmek boğazın iç yüzeyini kurutarak enfeksiyona açık hale getirir. Solunum yolu tahrişi aynı zamanda öksürüğe ve nefes almada zorluğa yol açarak durumu sabahları daha da kötüleştirebilir.
YÜKSEK SESLE KONUŞMAK
Toplantılarda ve toplantılarda bütün gün konuşuyorsunuz ve hatta sesinizi duyurmak için bağırmak zorunda kalıyorsunuz. Gün boyunca boğaz kaslarınıza baskı uyguladığınız ve ses tellerinizi tahriş ettiğiniz için sabahları boğaz ağrısıyla uyanabilirsiniz.
BOĞAZ AĞRISINI HAFİFLETMEK İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Yatak odasında nemlendirici kullanabilirsiniz. Gün boyu bol su içerek vücudunuzdaki su kaybını önleyebilir ve boğazınızı nemli tutabilirsiniz. Alerjiniz varsa uygun antialerji ilaçları kullanarak odayı alerjenlerden temizleyebilirsiniz. Reflü hastasıysanız yatağınızın baş kısmını biraz yükselterek ya da ekstra yastık kullanarak uyuyabilirsiniz. Sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanma alışkanlığınızı bırakabilirsiniz. Gün içerisinde yüksek ses yerine orta ses tonuyla konuşabilirsiniz. Horlama ve uyku apnesi sorununuz varsa tedaviye başvurabilirsiniz. Sabah boğaz ağrısı önemsiz bir olay olarak görülmemelidir. Neredeyse her zaman zararsız gibi görünür ancak yaşam kalitenizi açıkça olumsuz etkiler. Yukarıdaki basit önlemlerle rahatsızlığınızı en aza indirebilirsiniz.
Boğaz ağrınız devam ederse doktorunuza başvurmanız gerektiğini unutmayın. Sağlığınıza dikkat ederek güne daha rahat ve mutlu başlayabilirsiniz!