ODTÜ'den Marmaralaşma Üzerine Önemli Bulgular
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, ODTÜ Bilim-2 gemisi ile gerçekleştirdikleri Karadeniz seferinde, kıyıya yakın alanlarda izlenen kirlilik ve su kalitesi sorununu "Marmaralaşma" olarak tanımladı.
Seferin Detayları
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü, 8 bilim insanının katıldığı 10 günlük Karadeniz seferinin ilkini başarıyla tamamladı. "Karadeniz'de Dirençli Ekosistemlerde Mavi Büyüme Gelişimi için Araştırma ve İnovasyon" (BRIDGE-BS) projesine dahil olan bu seferde, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü'nden bilim insanları da yer aldı.
Karadeniz’in Ekosistem Sorunları
Yücel, Karadeniz’in geçmişteki sorunlarını hatırlatarak, 1960-70'li yıllarda yaşanan ciddi ekolojik bozulmaların sonrasında yapılan uluslararası müdahalelerin 1990’lı yıllarda iyileşme sağladığını, ancak bu iyileşmenin yetersiz kaldığını vurguladı.
Karadeniz’de Gözlemler
Sefer sırasında kıyıya yakın bölgelerde yoğun bir "Marmaralaşma" gözlemlendiğini belirten Yücel, bu durumun su kalitesinin azaldığını ortaya koyduğunu ifade etti. "Su berraklığı, daha önce 15 metreye kadar çıkabilirken, şimdi kıyıya yakın yerlerde 10 metreye düştü" dedi.
Oksijen Seviyeleri ve Su Sıcaklığı
Yücel, "Oksijen seviyeleri kalıcı bir daralma göstermekte. Kıyıya yaklaştıkça oksijen seviyesi, derinliklere inildikçe azalıyor" diye konuştu. Yüzey su sıcaklıklarının da mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini kaydetti.
Gelecek Riskler
El Nino etkisi ve iklim değişikliği nedeniyle derin deniz sıcaklıklarının artma riski bulunduğunu belirten Yücel, bu durumun ekosistem dengesini daha da tehdit edeceğini sözlerine ekledi.