
Ülkemizin dört bir yanından emekliler için peşi peşine müjdeler gelmeye devam ediyor. Giresun Rize ve Artvin’de yalayan emeklileri yakından ilgilendiren gelişmeler SGK tarafından duyurulurken, bu üç ilde yaşayan emeklilerin özellikle de bu sene çok şanslı olduğu belirtildi. İşte detaylar...
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) son verileri, Doğu Karadeniz'in incisi olarak bilinen Giresun, Rize ve Artvin'in gelecekte Türkiye'nin "emekli şehri" unvanını ele geçirecek. Büyük şehirlerin karmaşasından ve yüksek yaşam maliyetinden bunalan emekliler için bu üç şehrin adeta bir sığınma limanı olduğu belirtilirken, potansiyelin git gide artacağı tahmin ediliyor.
SGK tarafından 2024 yılı ile alakalı olarak çarpıcı veriler ortaya çıktı. Giresun, Rize ve Artvin'deki emekli ve çalışan sayılarının dikkat çeken dengesinin 2025 yılında çok konuşulacağı tahmin ediliyor.
EMEKLİ ŞEHRİ OLMAYA HAZıR 3 İL
Nüfusu 455 bin 922 olan Giresun'da aktif sigortalı çalışan sayısı 109 bin 993 iken, pasif sigortalı yani emekli sayısı ise 120 bin 12'ye ulaşmış durumda. Bu rakamlar, Giresun'da emekli sayısının çalışan sayısını şimdiden geride bıraktığını gösteriyor. Benzer bir tablo Artvin'de de kendini gösteriyor. 169 bin 280 kişilik nüfusa sahip Artvin'de 42 bin 636 aktif çalışana karşılık, 42 bin 490 emekli bulunuyor. Rize'de ise bu denge biraz daha farklı olsa da emekli sayısı çalışan sayısına oldukça yakın. 346 bin 977 nüfuslu Rize'de 94 bin 582 aktif çalışan bulunurken, 91 bin 902 kişi emeklilik hayatını sürdürüyor.
Büyük şehirlerde senelerce yaşayan çalışan vatandaşın, emeklilik dönemini kalabalık şehirlerde geçirmek istemediği ve bu sebeple de özellikle de ana topraklara göçlerin bu yaşlarda ortaya çıktığı ifade edildi. Özellikle emeklilik döneminde memleketlerine dönenler, burada daha düşük yaşam maliyetleri, temiz hava ve tanıdık bir çevre buluyorlar. Bu durumda hali ile bu illerde emekli sayısını artırıyor
GİRESUN EN BÜYÜK EMEKLİ ŞEHRİ
Yapılan araştırmalarda Giresun’a göç sayısının bir hayli fazla olduğu ortaya çıktı. Giresunlu emekli Hasan Bay, 45 yıllık çalışma hayatının ardından memleketine dönme nedenini "Büyükşehirde emekli maaşıyla geçinmek çok zor. O yüzden doğduğum yere döndüm. Zaten bizler için memlekette bir köy, bir baba ocağı her zaman var." Ifadeleriyle açıklarken, çok sayıda emeklinin aynı düşüncede olduğunu da sözlerine ekledi.
Artvin'de emeklilik hayatını geçiren Emin Genç, "Yazları köye gidiyorum, kışın merkezde yaşıyorum. Artvin’de tarım sanayi olmadığı için insanlar genelde emekliliği tercih etmişler. Atam dedem burada yaşamış bende burada kalmayı düşündüm" açıklaması ile anavatana olan hasretin de göçe sürüklediğini belirtti.