Moskova'da Yalan Haberlerle Mücadele Forumu Düzenlendi
Moskova'da gerçekleşen forumda, yalan haberlerle mücadele konuları masaya yatırıldı. Teyit Haberleri Müdürü Ömer Faruk Görçin de bu önemli etkinliğe katıldı.
Görüntülü Mesajla Açılış Yapıldı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, forumun açılışına yönelik bir görüntülü mesaj gönderdi. Zaharova, mesajında sosyal medya platformları aracılığıyla kamu bilincinin manipüle edildiğine dikkat çekti. “Son 10 yılda ABD'nin Meta ve Google gibi şirketler, kavramları değiştirmek için bu araçları kullanıyor,” dedi.
Wikipedia ve Bilginin Taraflılığı
Zaharova, sahte bilgilerin aynı zamanda Wikipedia gibi platformlarda da bulunduğuna vurgu yaparak, “Siyaset ve tarih ile ilgili yazılarda taraflılık ve ön yargıyı görmek mümkün,” şeklinde bir ifade kullandı. Tüm bu olguların insan güvenliği ve refahı için bir tehdit teşkil ettiğini belirterek, yalan haberlerle etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Uluslararası İlişkiler Üzerindeki Etkisi
G.O.R.K.I. Başkanı Kneissl, yalan haberlerin uluslararası ilişkiler üzerindeki olumsuz etkilerine değinerek, “Son dönemlerde çeşitli yalan bilgilere dayalı çatışmalar yaşandı,” dedi. Iraq'taki savaşın da büyük ölçüde sahte bilgilere dayandığını ekledi.
Sosyal Medya ve Bilgi Denetimi
Forumda düzenlenen panelde, yalan haberlere karşı alınan önlemler tartışıldı. AA Teyit Haberleri Müdürü Görçin, 8 milyarlık dünya nüfusunun 5 milyarı sosyal medya kullanıcıları olduğunu belirtti. “Sosyal medya artık ana bilgi kaynağı haline geldi, bu yüzden burada yer alan içeriklerin denetlenmesi şart,” ifadesini kullandı.
Sahte Bilgilerle Mücadele Stratejileri
Görçin, kurumun sahte bilgilerle mücadelesinin yanı sıra özellikle İsrail'in Filistin konusundaki haberlerini titizlikle denetlediğini vurgulayarak, “Okuyucularımız karşısında sorumluluk üstleniyoruz,” şeklinde konuştu.
Batı Kaynaklı Yalan Haberler
Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Müdür Yardımcısı Nalobin de sahte haberlerle etkin bir şekilde mücadele ettiklerini belirterek, “Ekiplerimiz, haberlerin kaynaklarını denetleyerek doğru bilgiye ulaşmaya çalışıyor,” dedi. Nalobin, yalan haberlerin büyük çoğunluğunun Batılı ülkeler tarafından oluşturulduğunu da sözlerine ekledi.
Rusya’nın başkenti Moskova’da "Yalan Haberler Hakkında Diyalog 2.0" Uluslararası Forumu düzenlendi. Rus haber ajansı TASS ve "Diyalog Bölgeleri" Merkezinin ortaklaşa Moskova'daki Rus Realizm Sanat Enstitüsü'nde düzenlediği foruma, 65 ülkeden 1000'den fazla uzman katıldı.
Rusya’nın başkenti Moskova’da "Yalan Haberler Hakkında Diyalog 2.0" Uluslararası Forumu düzenlendi. Rus haber ajansı TASS ve "Diyalog Bölgeleri" Merkezinin ortaklaşa Moskova'daki Rus Realizm Sanat Enstitüsü'nde düzenlediği foruma, 65 ülkeden 1000'den fazla uzman katıldı.