Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mısır'dan Lübnan'a Çatışmaların Önlenmesi Çağrısı

Mısır, Lübnan'da yeni çatışma cephesi açılmaması ve Gazze'de ateşkes sağlanması için uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 17:55
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 17:55

Mısır'dan Lübnan'a Çatışmaların Önlenmesi Çağrısı

Mısır, Lübnan'daki Gerginlik İçin Uluslararası Müdahele Çağrısında Bulundu

Mısır, İsrail'in işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesine yapılan roket saldırısının ardından, özellikle Hizbullah Hareketi ile İsrail arasındaki gerginliğin artması sonrası uluslararası topluma müdahale çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı Açıklaması

Mısır Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, "Lübnan'da yeni bir savaş cephesi açılması, bölgenin daha kapsamlı bir savaşa sürüklenmesine neden olabilir" dedi. Bu nedenle, Lübnan halkını ve kurumlarını korumanın önemine vurgu yaparken, uluslararası güçleri de bu çatışmanın daha fazla yayılmasının korkutucu sonuçlarından korumak adına derhal harekete geçmeye davet etti.

Gazze İçin Acil Ateşkes Talebi

Ayrıca, Mısır, Gazze'de mümkün olan en kısa sürede acil ve kapsamlı bir ateşkes sağlanması gerektiğini de belirtti.

Mecdel Şems'te Yaşananlar

Mecdel Şems’teki roket saldırısında 12 kişinin hayatını kaybettiği ve 35 kişinin yaralandığı kaydedildi. İsrail ordusu, bu saldırının Lübnan'ın güneyindeki Şeba beldesinden yapıldığını öne sürdü ve sorumluluğun Hizbullah'a ait olduğunu iddia etti. Ancak Hizbullah, saldırıyla herhangi bir bağlantılarının olmadığını açıkladı.

İsrail Başbakanı'nın Yanıtı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yapılan saldırının kayıtlara geçirileceğini ve Hizbullah'ın ağır bir bedel ödeyeceğini ifade etti.

Füzenin Kaynağı Üzerine Tartışmalar

Mecdel Şems'teki roketin, İsrail'e ait hava savunma sistemi olan Demir Kubbe'den ateşlendiği iddiaları gündemde. Bir bölge sakini, saldırı sireninin hemen ardından patlamanın yaşandığını belirtirken, bazı medya kaynakları da bu görüşü destekliyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 Kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in sınırdan çekilmesi ve bölgede silahsızlanmanın sağlanması gerektiğini öngörüyor. Bu bölge, 2000 yılından bu yana Hizbullah'ın etkisi altında bulunuyor.