Sağlık güvenlik anlamında yeni gelişmeler TBMM gündemine taşınmış iken alınan kararlar da kamuoyuna sunulmaya devam ediyor. Yılbaşı öncesinde açıklaması yapılan ve sağlık ocaklarındaki hekimlerin görevlerinin değişmesine mahal veren kimi uygulamalar TBMM'den geçtti. TBMM tarafından alınan kararlar doğrultusunda Aile hekimliği hizmetlerinden emeklilik şartlarına, katılım paylarından SGK prim indirimlerine kadar birçok konuda yenilikler hayata geçirildiği ifade edildi. "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif" kabul edilerek, aile hekimliği hizmetlerinin büyük ölçüde ücretsiz hale gelmesi sağlandı.
AİLE HEKİMLİĞİNDE ÜCRETSİZ HİZMET DÖNEMİ BAŞLADI
Kabul edilen yasa teklifiyle birlikte, aile hekimliği hizmetlerinin büyük bir bölümünün ücretsiz hale getirildiği belirtildi. Ancak Aile hekimleri, akupunktur ve fitoterapi gibi özel raporları artık ücretli olarak verecek.
ÖZEL RAPORLAR ÜCRETLİ OLDU
aile hekimlerinin belirli raporları ücret karşılığında verecek olması konusunda karar alınırken, Akupunktur ve fitoterapi gibi özel uzmanlık gerektiren ve genellikle sertifikalı hekimler tarafından mesai saatleri dışında verilen bu hizmetler için artık ücret ödenmesi gerekecek.
SAĞLIK OCAĞI KATILIM PAYI 20 TL OLDU
Sağlık hizmetlerinde yapılan bir diğer önemli değişiklik ise ayakta tedavi muayenelerinde alınan katılım payının arttırılması olarak gündeme çıkarken, daha önce 2 TL olan hekim ve diş hekimi muayene katılım payı, yeni düzenleme ile 20 TL’ye yükseltildi.
AİLE HEKİMLERİNE MESAİ DIŞI ÇALIŞMA İMKANI
Alınan bir kararda mesai saati bitimi akabinde aile hekimlerinin mesaisinin devam edebilecek olması olarak belirgtildi. Bu karar doğrultusunda yeni düzenleme ile aile hekimlerine mesai saatleri dışında da ücret karşılığında hasta bakabilecek.
BİR KARARDA YAŞLILIK AYLIĞI ALACAKLARA
Yapılan düzenlemeye göre, 31 Aralık 2008’den önce sigortalı olan vatandaşlar için yaşlılık aylığı şartlarında da düzenlemeler getirildi. Çalışma gücünde yüzde 40 ila 49 kayıp yaşayan sigortalılar için 18 yıl sigortalılık süresi ve 4.100 gün prim ödemesi gerekirken, yüzde 50 ila 59 arasında kayba sahip olanlar için bu süre 16 yıl ve 3.700 gün prim olarak belirlendi.