Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Mali'deki Tuareg İsyancıları ve Ordu Arasındaki Çatışmalar Yeniden Başladı

Mali'de 2015 yılında silah bırakan Tuareg isyancıları ile ordu arasında Cezayir sınırında çatışma patlak verdi.

Yayın Tarihi: 28.07.2024 14:39
Güncelleme Tarihi: 28.07.2024 14:39

Mali'deki Tuareg İsyancıları ve Ordu Arasındaki Çatışmalar Yeniden Başladı

Mali'de Çatışmalar Patlak Verdi

Mali'de, 2015 yılında silah bırakan eski Tuareg isyancıları ile Mali ordusu arasında Cezayir sınırında yeni çatışmalar ortaya çıktı. Mali ordusunun yaptığı açıklamaya göre, 3 gün süren şiddetli çatışmalar sonucunda Cezayir sınırına yakın Tinzaouatene kasabasında teröristlere ait 5 hedefin vurulduğu bildirildi.

Çatışmaların Seyri

Mali ordusu açıklamasında, "terörist koalisyona" karşı çatışmaların sürdüğünü belirterek, bölgedeki durumun sürekli olarak izlenmekte olduğunu vurguladı. Diğer yandan, Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) tarafından kurulan Azavad Halkının Savunması için Stratejik Çerçeve (CSP-DPA) farklı bir bakış açısı sundu.CSP-DPA Sözcüsünden Açıklama

CSP-DPA sözcüsü Mohamed Elmaouloud Ramadane, Tinzaouatene’de Rus Wagner askerleriyle birlikte devriye yapan Mali birliklerinin "bozguna uğradığını", bu çatışmalarda 10 askerin hayatını kaybettiğini ve pek çok askerin yaralandığını duyurdu. Ayrıca, zırhlı araçların teröristler tarafından ele geçirildiği iddia edildi.

Geçmişteki Anlaşmalar ve Mevcut Durum

Bu çatışmalar, 25 Temmuz’da başlayarak, 26 Temmuz’da Mali ordusunun 2 askerini kaybettiği ve 10 askerin yaralandığını, 20 teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurmasıyla devam etti. Sosyal medyada CSP-DPA destekçileri, Wagner askerlerine ait olduğunu iddia ettikleri görüntüleri paylaşarak, 30’dan fazla Wagner askerinin çatışmalarda öldüğünü öne sürdü.

Mali'nin kuzeyinde Timbuktu, Gao ve Kidal gibi şehirleri kapsayan, Tuareglerin "Azavad" diye adlandırdığı bölgedeki çatışmalar, 2015 yılında Cezayir'in arabuluculuğunda imzalanan "Cezayir Barış ve Uzlaşı Anlaşması" ile sona erdirilmeye çalışılmıştı. Ancak, Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) geçtiğimiz yıl çekildiğinde, bölgede kontrol gerilimleri arttı.

CMA, MINUSMA'nın çekildiği bölgelerin kendi kontrolündeki alanlar içinde olduğunu savunarak, bu kampların orduya teslim edilmesine itiraz etti. Taraflar, birbirini anlaşmayı ihlal etmekle suçlayarak, 2015 yılında imzalanmış olan anlaşmayı Ocak 2024'te Mali tarafındanfeshetme kararına varmışlardı.