Makedon Kulesi, Medeniyetlerin İzlerine Taşıyacak
Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi'nde yapılan restorasyon çalışmalarıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Sezer, "Kule içerisine asansör sistemi kuruluyor. Ziyaretçiler kulenin en son durağına çıkarken, her katta bir medeniyetin izlerini takip ederek ilerleyecekler" dedi.
Kültürel Mirasın Yeniden Hayat Bulması
2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan Makedon Kulesi restorasyonunun ikinci etap çalışmaları hızla devam ediyor. Sezer, kulenin Roma döneminde inşa edilen dört sur kulesinden biri olduğunu ve saat kulesi olarak kullanıldığını vurguladı. Kule, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördü. Restorasyon tamamlandığında arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçileri ağırlayacak.
Arkeolojik Kazılar ve Keşifler
Vali Sezer, Makedon Kulesi etrafındaki kazı çalışmalarında ilginç buluntuların ortaya çıktığını dile getirdi. "Son kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıldan kalma şapel, Bizans seramik fırını ve 1908 yılına ait bir Osmanlı buzhanesi bulundu" dedi. Bu bölgenin Roma, Bizans ve Osmanlı gibi üç farklı medeniyetin izlerini taşıdığına dikkat çekti.
Restorasyon Çalışmalarının Detayları
Kulede yapılan restorasyon sürecinde duvar ve zemin jeoradar çalışmaları gerçekleştirildi. Ayrıca, moloz taş duvar boşlukları güçlendirildi, tarihî eserlere zarar veren bitkiler temizlendi. Eski tuğla ve derzler özgün malzemelerle yenilendi.
Tarihin İzinde Yolculuk
Makedon Kulesi, Roma İmparatoru Hadrianus döneminde inşa edilmiş olup, eski Edirne'yi çevreleyen surların üzerinde yer alıyor. 1990'lı yıllarda restore edilen bu yapı, geçmişten günümüze uzanan zengin bir kültürel mirası simgeliyor.
Roma yapılarından Makedon Kulesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2021'de başlanan restorasyonun ikinci etap çalışmaları devam ediyor.
Roma yapılarından Makedon Kulesi'nin, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2021'de başlanan restorasyonun ikinci etap çalışmaları devam ediyor.