Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Libya'da Siyasi Çatışma: Yüksek Konsey, Temsilciler Meclisini Suçladı

Libya'da seçim süreciyle ilgili tartışmalar sürerken Yüksek Konsey, Temsilciler Meclisi’ni tek taraflı adımlar atmakla eleştirdi.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 02:28
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 02:28

Libya'da Siyasi Çatışma: Yüksek Konsey, Temsilciler Meclisini Suçladı

Libya'da Siyasi Kriz Derinleşiyor

Libya Devlet Yüksek Konseyi, Temsilciler Meclisi'ni yeni hükümetin kurulması için başlatılan aday başvuru süreci hakkında tek taraflı karar almakla suçladı. Bu durum, ülkedeki siyasi gerginlikleri artırdı.

Ortak Toplantının Sonuçları

Yüksek Konsey, Kahire'de Arap Birliği'nin gözetiminde gerçekleşen üçlü toplantının ardından bir açıklamada bulundu. Toplantıya, Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ve Yüksek Konsey Başkanı Muhammed Tekale katıldı. Açıklamada, siyasi çözüme olan bağlılık vurgulandı.

Siyasi Çözüm Arayışları

Açıklamada, Yeni hükümet kurulmasına ilişkin mekanizma konusunda ortak bir uzlaşma sağlanamadığı ifade edildi. Temsilciler Meclisi'nin, 2015 tarihli Libya Siyasi Anlaşması'na aykırı olarak tek taraflı adımlar atmaya devam ettiği belirtildi.

Seçim Sürecinde Belirsizlikler

Devlet Yüksek Konseyi'nin açıklamasında, Temsilciler Meclisi'ni yeni bir başarısızlıkla sonuçlanacak ve bölünmüşlüğü derinleştirecek adımlar atmama konusunda uyardığı belirtildi. Yüksek Konsey, üzerinde uzlaşmaya varılan mekanizmalar oluşturulana dek, herhangi bir tek taraflı girişimi dikkate almayacağını açıkladı.

Seçim Yasası Sorunları

Libya'da, uluslararası ve yerel kuruluşların sürekli çağrılarına rağmen parlamento ve başkanlık seçimleri, mevcut seçim kanunları üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle gerçekleştirilemiyor. 6 Haziran 2023’te kurulan 6+6 Komitesi, seçim yasaları hakkında bir uzlaşmaya vardı; ancak Temsilciler Meclisi, Yüksek Konseyin itirazına karşın onayladığı seçim yasalarını resmi gazetede yayımlamayı tercih etti.

Adaylık Şartlarında Anlaşmazlık

İki kurum arasındaki en büyük anlaşmazlık ise, devlet başkanlığına adaylık şartlarıyla ilgilidir. Yüksek Konsey, asker ve çifte vatandaşlık durumu olan kişilerin (örneğin, Halife Hafter) aday olamayacağını belirtirken, Temsilciler Meclisi bu durumun adaylık için bir engel teşkil etmediğini savunuyor.