Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Küresel Sağlık Liderleri Suudi Arabistan'da Antimikrobiyal Direnci Tartışıyor

Suudi Arabistan, antimikrobiyal direncin önemine dikkat çekmek amacıyla 4. Üst Düzey Küresel Bakanlar Konferansı'na ev sahipliği yapıyor.

Yayın Tarihi: 16.11.2024 13:38
Güncelleme Tarihi: 16.11.2024 13:38

Küresel Sağlık Liderleri Suudi Arabistan'da Antimikrobiyal Direnci Tartışıyor

Küresel Sağlık Sorunları İstanbul'da Tartışılıyor

Suudi Arabistan, antimikrobiyal direncin (AMR) önemini vurgulamak amacıyla Cidde şehrinde düzenlenen 4. Üst Düzey Küresel Bakanlar Konferansı'na ev sahipliği yapıyor. Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Fahd Abdurrahman el-Celacel, dünya genelinde sağlık, güvenlik, çevre ve ekonomik kalkınmayı sağlamanın gerekliliğine işaret ederek, "Dünyanın ihtiyaç duyduğu sağlık, güvenlik, çevre ve ekonomik kalkınmayı güvence altına almak için mevcut ortaklıkları geliştirmeli ve yeni ittifaklar kurmalıyız." şeklinde konuştu.

AMR Konferansı ve "Tek Sağlık" Programı

Konferans, DSÖ'nün "Tek Sağlık" programını destekleyen konuların yanı sıra, enfeksiyon önleme ve kontrolü, ulusal AMR eylem planlarının uygulanması ve farmakolojik erişimin sağlanması gibi pek çok önemli konuyu ele alıyor. Konferansa katılan ülkeler, bu alanlarda yeni çözümler geliştirilmesi gerekliliğine vurgu yaparak AMR'nin getirdiği zorlukların üstesinden gelinmesi gerektiğinin altını çizdiler.

Cidde Deklarasyonu ve Küresel İşbirliği

Konferansta kabul edilen Cidde Deklarasyonu, AMR ile mücadelede küresel bir bilimsel panel oluşturulması ve bu konudaki araştırma ve iyileştirmeleri destekleyen bir "Biyoteknoloji Köprüsü" kurulmasını öngörüyor. Ayrıca, AMR bilinçlendirme programlarının geliştirilmesi gibi taahhütleri de kapsıyor.

BM'nin AMR Hedefleri ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Vurguları

BM Genel Kurulu, 2030 yılına kadar bakteriyel AMR kaynaklı ölümlerde %10 azalma hedefi belirlerken, DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, antimikrobiyallerin kullanımında sürdürülebilir finansmanın artırılması ve eşit erişimin sağlanmasının gerekliliğine dikkat çekti. Ghebreyesus, özellikle hayvanlarda antimikrobiyal kullanımının azaltılmasının 2050'ye kadar küresel GSYH'yi 14 milyar dolar artırabileceği bilgisini paylaştı.

AMR'nin Önemi

DSÖ Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhy, Suudi Arabistan'ın AMR ile mücadele konusundaki liderliğinin önemine vurgu yaparak, "Suudi Arabistan, AMR'yi ele almak için dünya sahnesinde adım atıyor. Katılımcıların ortaklık kurma konusundaki isteği, direnci yavaşlatmak ve durdurmak için yapılması gerekenleri gösteriyor." dedi.

Suudi Arabistan, penisilinin keşfinden kısa süre sonra ortaya çıkan antimikrobiyal dirence (AMR)...

Suudi Arabistan, penisilinin keşfinden kısa süre sonra ortaya çıkan antimikrobiyal dirence (AMR) dikkati çekmek için 4. Üst Düzey Küresel Bakanlar Konferansı'na ev sahipliği yapıyor. Cidde kentinde, penisilinin keşfinden kısa süre sonra ortaya çıkan AMR'ye dikkati çekmek amacıyla düzenlenen konferansta Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) "Tek Sağlık" programını destekleyen konular da ele alınıyor.