
Kulak Temizleme Çöplerinin Zararları
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kaybına yol açabileceğini belirtti.
Doğanın Kendi Kendini Temizleyebilme Özelliği
Edirne'de Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen bir sempozyumda konuşan Doç. Dr. Ocak, kulağın doğal olarak kendini temizleyen bir organ olduğunu ifade etti. Kulak çöplerinin temizlikten çok kulak tıkanıklığına neden olduğunu vurgulayarak, "Yazın dışarıda olduğumuzda derimiz nasıl yenileniyorsa, dış kulak yolu da kendi kendini temizleyebilir. Ancak kulak çöpü kullananlar, kulağını temizlediklerini düşünürler. Aslında görünür kirliliği alırken, kirin büyük bir kısmını kulak yoluna iterler," dedi.
Kulak Çöpü Kullanımının Sonuçları
Ocak, kulak çöpü kullanımının zararlara yol açabileceğinin altını çizdi: "Kulak çöplerini insanlar içeriye çok fazla ittiriyor ve dış kulak yolunu gerçekten kanatabiliyorlar. Bu da enfeksiyonlara neden olabiliyor ve bazı durumlarda kulak zarının delinmesine ve işitme kaybına yol açabiliyor. Ciddi durumlarla karşılaşma riski bulunuyor. Kulak çöpü kullanımını kesinlikle öneremem."
Uzman Tavsiyeleri
Kulak tıkanıklığı hissedildiğinde, en doğru adımın bir kulak burun boğaz uzmanına danışmak olduğuna dikkat çeken Ocak, "Kulağın içine hiçbir cisim sokmamalısınız. Bazı hastaların toplu iğne gibi cisimleri sokmaya çalıştığını görüyoruz, bunları kesinlikle yapmayın." diyerek uyardı.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Ocak, pamuklu kulak temizleme çöplerinin işitme kayıplarına yol açabildiğini söyledi. Ocak, AA muhabirine, açıklamada bulundu.