Rize'de Meydana Gelen Deprem Üzerine Değerlendirmeler
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nün öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, Rize’nin Hemşin ilçesinde gerçekleşen 4,7 büyüklüğündeki depreme dair önemli açıklamalarda bulundu.
Fay Hattı Olmadan Da Deprem Olabilir
Prof. Dr. Ersoy, "Rize'de yaşanan bu deprem, özellikle bölgedeki fay hattı bulunmaması açısından dikkat çeken bir durum. Fay hattı olmayan bir bölgede bile depremle karşılaşmamız, Türkiye’nin deprem gerçeğini anlamamız açısından büyük bir öneme sahip." dedi.
Tüm Bölgelerde Deprem Riski Var
Ersoy, Türkiye’nin her bölgesinin deprem riski ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Hakkari’den Mardin’e, Çanakkale’den Trabzon’a kadar her bölgede bu riski göz önünde bulundurmak gerekiyor." şeklinde konuştu.
Karadeniz Fayı ve Olası Tehlikeler
Karadeniz kıyısında bulunan fayların varlığına da dikkat çeken Ersoy, "Karadeniz’de daha önce birçok deprem kaydedildi. 4 büyüklüğünde, 3,5 büyüklüğündeki sarsıntılar bu gerçeği ortaya koyuyor. 4,7 büyüklüğündeki son deprem, bu konudaki dikkatsizliğimizi sorgulatıyor." dedi.
Prof. Dr. Ersoy, geçmişte meydana gelmiş olan büyük depremleri hatırlatarak, "Karadeniz fayının aktif olduğu ve bu fayın büyük depremler üretebileceğini biliyoruz. 1960'larda Bartın'da yaşanan ve 30 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan deprem de bu fay hattının etkisidir. Bu fay, 6'dan büyük depremler üretme potansiyeline sahip." ifadelerini kullandı.
Yerleşim ve Risk Analizi
Son olarak, Karadeniz kıyılarındaki yerleşim alanlarındaki değişimliğe değinen Ersoy, "Önceki yıllarda yerleşimin yüzde 10'u sahilde ilk 10 metrede iken, şimdi bu oran yüzde 80'e ulaşmış durumda. Olası kötü senaryolar üzerinde düşünmek zorundayız." dedi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, AA muhabirine Rize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklama yaptı.