
Düzenli Kontrolün Önemi
Türk Jinekolojik Kanser Vakfı'nın Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, her yıl dünya genelinde 1,5 milyon, Türkiye'de ise 15-20 bin arasında jinekolojik kanser vakası gerçekleştiğini belirtti.
Kanser Farkındalığı ve Erken Teşhis
Dursun, “Kanser farkındalığını artırmak ve vatandaşları düzenli muayenelere yönlendirmek çok önemlidir,” diyerek, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine değindi. Kanserin dünya genelinde her yıl 18 milyon kişiyi etkilediğini ifade etti.
Risk Faktörleri ve Önleyici Adımlar
Jinekolojik kanserlerden korunmak için sağlıklı beslenme, hareketlilik ve düzenli muayenenin kritik olduğunu vurgulayan Dursun, “Her kanserde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde de erken tanı hayat kurtarıcıdır.” dedi.
Muayene ve Testler
Dursun ayrıca, “Karın şişliği, ağrı, kabızlık ve düzensiz adet kanamaları olan kadınlar jinekolojik muayeneye gitmelidir,” ifadesinde bulundu. Pap-Smear ve HPV testinin yanı sıra HPV aşılarının yaptırılmasının önemine dikkat çekti.
HPV Aşısının Önemi
Hastalık belirtisi olmasa bile kadınların yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırmasının önemini vurgulayan Prof. Dr. Dursun, jinekolojik kanserlerin çoğunun geç teşhis edildiğini belirtti. “Özellikle yumurtalık kanseri muayene ve ultrason esnasında teşhis edilmektedir,” dedi. Ayrıca, 11-15 yaş arası kız ve erkek çocuklarının HPV aşısı olması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin Jinekolojik Onkoloji Alanındaki Yeri
Son olarak, Türkiye'nin jinekolojik kanser cerrahisinde dünya standartlarında bir konumda olduğunu vurgulayan Dursun, tedavilerin deneyimli jinekolojik onkoloji uzmanları tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
Türk Jinekolojik Kanser Vakfı Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla düzenlenen Türk Jinekolojik Kanser Vakfı Kongresi'nde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Türk Jinekolojik Kanser Vakfı Başkanı Prof. Dr. Polat Dursun, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla düzenlenen Türk Jinekolojik Kanser Vakfı Kongresi'nde AA muhabirine açıklamalarda bulundu.