Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İzmir'de Kadavradan Böbrek Nakli ile İki Hasta Sağlığına Kavuştu

İzmir'de aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle Tansu Hatipoğlu ve Tuğçe Saygı sağlığına kavuştu.

Yayın Tarihi: 09.10.2024 15:07
Güncelleme Tarihi: 09.10.2024 15:07

İzmir'de Kadavradan Böbrek Nakli ile İki Hasta Sağlığına Kavuştu

İzmir'de İki Hasta Kadavradan Böbrek Nakli ile Kardeş Oldu

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (41) ve Tuğçe Saygı (50), aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu.

Tansu Hatipoğlu'nun Zorlu Süreci

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yüzbaşı olarak görev yapan Tansu Hatipoğlu, 2007 yılında böbrek rahatsızlığı yaşamaya başladı. Uygulanan tedavilere rağmen, 10 yıl sonra böbrekleri tamamen fonksiyonlarını kaybetti ve 7 yıl boyunca diyaliz tedavisi almak zorunda kaldı. Eşi nakil donörü olmak istedi ancak, etik kurul onun bu isteğini kabul etmedi.

Tuğçe Saygı'nın Hikayesi

Almanca öğretmeni olan Tuğçe Saygı ise 20 yaşında karaciğer yetmezliği tanısı aldı ve 1994 yılında Almanya'da kadavradan karaciğer nakli yaptırdı. Ancak 2019'da böbrek yetmezliği tanısı ile yeniden diyaliz tedavisine başladı. Mart ayında İzmir'de yapılan böbrek nakli ise vücudu tarafından reddedildi ve yeniden diyaliz tedavisine başlamak zorunda kaldı.

Böbrek Kardeşliği ve Umut Mesajı

17 Eylül'de ortak bir kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle iki hasta sağlığına kavuştu. Tansu Hatipoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Aynı kadavradan yapılan nakil sayesinde Tuğçe ile böbrek kardeşi olduk" dedi. Organ bağışının önemine vurgu yaparak, kadavradan böbrek naklinin ülke genelinde teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.

Tuğçe Saygı da, "İkinci kez de böbrek nakli geçirdiğim için sanki 3. hayatıma başlamış gibiyim. Umudumu hiç kaybetmedim ve organ bekleyen diğer hastalara umut olmayı diliyorum" ifadelerini kullandı.

Organ Bağışının Önemi

Nakilleri gerçekleştiren ekipten Uzman Doktor Işık Özgü, kadavradan organ bağışlarının artması durumunda daha çok hastanın bu sevinci yaşayabileceğine dikkat çekti.

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda)...

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda) ve Tuğçe Saygı (solda) aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü (ortada), açıklamalarda bulundu.