Hindistan ve Çin Arasındaki İlişkilerde Yeni Gelişmeler
Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Çin ile olan ilişkilerin gelişmesi için Pekin'in Ladakh bölgesindeki "Fiili Kontrol Hattı"na (LAC) saygı duyması gerektiğini ifade etti.
Jaishankar’ın Açıklamaları
Jaishankar, Japonya'da düzenlenen Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) toplantısına katıldığı sırada konuyla ilgili olarak basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Kovid-19 sürecinde Çin'in sınır bölgelerine asker yerleştirmesinin gerilim yarattığını belirten Jaishankar, mevcut ilişkilerin “iyi olmadığını” vurguladı.
İlişkilerin İyileşmesi İçin Gereken Adımlar
Jaishankar, "Bu durumu değiştirmek istiyoruz, fakat bunun için Çin'in hem LAC'a hem de geçmişteki anlaşmalara saygı göstermesi gerekiyor." dedi. ASEAN Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde de Vang Yi ile yaptığı görüşmelerde sınır sorunlarının ele alınması gerektiğinde mutabık kaldıklarını söyledi.
Çin-Hindistan Sınır Anlaşmazlığı
Himalaya Dağları’nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, iki ülke arasında egemenlik tartışmalarına sebep olmaktadır. Yaklaşık 3,500 kilometrelik bu sınır, tarafların sık sık karşı karşıya gelmesine yol açıyor. Pekin, Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik alanı "Güney Tibet" olarak adlandırırken, Yeni Delhi ise Aksay-Çin platolarını da kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın işgal altında olduğunu savunuyor.
1962 yılında iki ülke arasında yaşanan savaşa neden olan bu ihtilaf, yıllardır çözülememiştir. En son 15 Haziran 2020’de Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi’nde çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmiş, Çin de 4 askerinin öldüğünü açıklamıştır.