Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gürcistan'da Yabancı Etki Yasası İçin Anayasa Mahkemesine Başvuru

Gürcistan'da muhalefet, 'Yabancı Etkinin Şeffaflığı' yasasının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Yayın Tarihi: 29.07.2024 12:52
Güncelleme Tarihi: 29.07.2024 12:52

Gürcistan'da Yabancı Etki Yasası İçin Anayasa Mahkemesine Başvuru

Gürcistan'da Yabancı Etki Yasasına Karşı Mücadele

Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin karşı çıktığı "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasasının iptali için muhalefet, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Aylardır protestoların odağı olan yasa, ülkedeki siyasi atmosferi gerdi.

Başvurunun Ayrıntıları

Gürcistan'daki ana muhalefet partisi olan Birleşik Ulusal Hareketi ile diğer bazı muhalefet partileri, merkezi Batum’daki mahkemenin önünde bir araya gelerek gazetecilere açıklamalar yaptı. Partinin başkanı Tinatin Bokuçava, toplam 38 milletvekilinin imzasıyla dilekçe sunduklarını bildirdi.

İktidarın Yanıtı

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi milletvekili Givi Mikanadze, partisinin ofisinde düzenlediği basın toplantısında, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuran sivil toplum kuruluşlarının (STK) şeffaflık sorunlarına dikkat çekti. Mikanadze, 121 STK'nın yasanın iptali için başvurduğunu ve bunların %79'unun yıllık gider raporu yayımlamadığını ifade etti.

Yasanın Geçmişi ve Protestolar

Yasa tasarısı, Nisan ayında Gürcistan Meclisi'ne sunulmuş ve bu durum ülkede geniş çaplı gösterilere yol açmıştı. Yasa, yurt dışından aldığı fonların %20'sinden fazlasını alan kuruluşları, 'yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyonlar' olarak kaydolmaya zorlamaktaydı. İlk kez 14 Mayıs'ta oylanan yasa, Cumhurbaşkanı Zurabişvili tarafından veto edilmesine rağmen, 28 Mayıs'taki oylamada yeniden kabul edilmişti.

Bu süreç, Gürcistan'da hukukun üstünlüğü ve demokrasi konularında ciddi tartışmaların merkezine yerleşmiş durumda.