Gazze'de Soykırımın Kanıtları ve Medya Sempozyumu Başladı
İstanbul Üniversitesi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını ele almak üzere "Gazze'de Soykırımın Kanıtları ve Medya Sempozyumu"nu düzenledi.
Serdar Karagöz'ün Açıklamaları
Açılışta konuşan Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Karagöz, Ekim 2023'ten itibaren İsrail'in eylemlerinin kanıtlarının herkesin göz önünde olduğunu belirtti. ABD toplumunun yüzde 58'inin İsrail'i haklı gördüğünü vurgulaayan Karagöz, medya ve iletişim stratejilerinin bu hakikat algısını şekillendirdiğine dikkat çekti.
Karagöz, soykırımda yarısı kadın ve çocuk olmak üzere 44 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ve 567 okulun yerle bir edildiğini ifade etti. "İsrail'in etik değerleri göz ardı ettiği bir ortamda, hakikatin saklanması insanları köleleştirirken, ifşası toplumu özgürleştirir" diye ekledi.
Anadolu Ajansı ve Sempozyumun Amaçları
Karagöz, bazı uluslararası haber kuruluşlarının yanlı editöryal dil kullandığını belirterek, Anadolu Ajansı'nın bu duruma karşı ortaya koyduğu mücadeleyi arz etti. Kurumunun "Kanıt", "Tanık" ve "Sanık" kitaplarıyla, uluslararası insan hakları bağlamında savaş suçlarına dair deliller sunduğunu ifade etti.
Kanıt kitabının, uluslararası hukuk nezdinde savaş suçu sayılabilecek görsellerden oluştuğunu ve bu görsellerin Uluslararası Ceza Mahkemesinde kullanılacağını belirten Karagöz, bu bilgilerin Güney Afrikalı savcılara ulaştırıldığında "Bu yalnızca bir kitap bile İsrail’i mahkum etmeye yeter" şeklindeki geri dönüşü aktardı.
Gazetecilerin Durumu ve Kanıt Belgeseli
Karagöz, Ekim ayından bu yana 1640 medya mensubunun saldırıya uğradığını, 189 gazetecinin hayatını kaybettiğini aktardı. Ayrıca, Anadolu Ajansı’nın bölgedeki çalışmalarında iki Gazzeli gazetecinin de yaşamını yitirdiğini belirtti.
Bu gün belgesel fragmanını gösteren Karagöz, "Kanıt belgeselimiz tarihe not düştüğümüz bir başka çalışmalarımızdan biri" dedi. Belgeselin uluslararası insan hakları aktivistleriyle tanıtıldığını kaydetti.
Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar'ın Vurguları
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar, sempozyumun amacını "vicdanların buluştuğu, insani değerlerin hatırlandığı bir platform" olarak tanımladı. Filistin sorununun bir coğrafya meselesi değil, ortak bir insanlık meselesi olduğunun altını çizdi.
Zülfikar, "Filistin meselesi medeniyetlerin sınavıdır. Bu sorunun çözümü için akademik bir platform sunmak zorundayız" dedi ve Anadolu Ajansı'nın bu konuda sağladığı katkılara dikkat çekti.
Sempozyum, panellerle devam ediyor.
İstanbul Üniversitesinin İsrail saldırıları altındaki Gazze'deki güncel durumun medya ve iletişim perspektifinden ele alınması amacıyla düzenlediği "Gazze'de Soykırımın Kanıtları ve Medya Sempozyumu" başladı. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, sempozyuma katılarak konuşma yaptı.
İstanbul Üniversitesinin İsrail saldırıları altındaki Gazze'deki güncel durumun medya ve iletişim perspektifinden ele alınması amacıyla düzenlediği "Gazze'de Soykırımın Kanıtları ve Medya Sempozyumu" başladı. AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz, sempozyuma katılarak konuşma yaptı.