Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Gastroenterit Tehlikesine Dikkat: Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin Açıklıyor

Gastroenterit, temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Dr. Sena Bocutcu Çetin, belirtileri ve tedavi yöntemlerini aktardı.

Yayın Tarihi: 26.07.2024 10:17
Güncelleme Tarihi: 26.07.2024 10:46

Gastroenterit Tehlikesine Dikkat: Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin Açıklıyor

Gastroenterit Hastalığı ve Belirtileri

Gastroenterit, mide ve bağırsakların iltihaplanması ile karakterize edilen bir hastalıktır. Ayındır Söğütözü Hastanesi'nde görevli Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, bu hastalığın genellikle virus veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklandığını belirtti.

Temas Yolu ile Bulaşma

Hastaneden yapılan açıklamada, gastroenterit hastalığının hasta biriyle doğrudan temas veya mikrop içeren yiyecekler ve içeceklerin tüketilmesi yoluyla bulaşabildiği vurgulandı.

Belirtiler ve Önlemler

Dr. Çetin, gastroenteritin belirtileri arasında şunların bulunduğunu söyledi: "Kusma, ishal, ateş, karın ağrısı ve kas-eklem ağrısı." Ayrıca, ishal ve kusma nedeniyle vücutta sıvı ve elektrolit eksikliği oluşabileceğine dikkat çekti.

Çocukların sıvı kaybını önlemesi için bol su tüketimi önerisinde bulunan Çetin, "Küçük çocuklar birkaç dakikada bir bir yudum sıvı içmeli. Her kusma veya ishal sonrasında küçük çocukların bir çay bardağı, büyük çocukların ise bir su bardağı kadar sıvı alması önemli," dedi.

Beslenme Önerileri

Şekerli içeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Çetin, çocuklara tuz dengesini sağlamak için çorba, ayran gibi tuzlu gıda verilmesi gerektiğini söyledi. Beslenme konusunda ise yağsız et, meyve, sebze ve tam tahıllı yiyecekler önerildi.

Hastaların Durumu ve Doktor Kontrolü

Dr. Çetin, çoğu çocuğun doğru beslenme ve destekleyici tedavi ile kendiliğinden iyileştiğini ancak ciddi sıvı kaybı yaşayan çocukların mutlaka doktora götürülmesi gerektiğini ifade etti. Eğer çocuk; aşırı halsizlik, baş dönmesi, dalgınlık gibi belirtiler gösteriyor, birkaç günden uzun süre ishal veya kusma yaşıyorsa, kanlı ishal varsa, şiddetli karın ağrısı sürüyorsa veya gün içinde uzun süre idrara çıkmıyorsa, acil tıbbi yardım alınması gerektiğini vurguladı.

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, açıklamalarda...

Bayındır Söğütözü Hastanesi Pediatri Uzmanı Dr. Sena Bocutcu Çetin, açıklamalarda bulundu.