Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Filistinli Akademisyenin Serbest Kalması: Hüzün ve Umut Arasında

Hedil Şattara, serbest kalmasının sevinci ve Gazze halkının yaşadığı acılar arasında duygusal bir denge kurdu.

Yayın Tarihi: 20.01.2025 16:00
Güncelleme Tarihi: 20.01.2025 16:00

Filistinli Akademisyenin Serbest Kalması: Hüzün ve Umut Arasında

Serbest Kalan Filistinli Akademisyenin Duyguları

Filistinli kadın akademisyen Hedil Şattara, Gazze'deki ateşkes ve esir takası kapsamında serbest kaldıktan sonra karmaşık duygular yaşadığını ifade etti. Şattara, "Özgürlüğün bedeli çok ağır oldu, Gazze halkı bunu canıyla ve evlerinin yıkılmasıyla ödedi. Ama biz bu bedelleri ödemeye hazır bir halkız," dedi.

Esir Takası Anlaşması ve Serbest Bırakılanlar

KAYS EBU SEMRA - Gazze'de, Hamas ve İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında 90 Filistinli çocuk ve kadın esir, işgal altındaki Batı Şeria’daki Ofer Askeri Cezaevinden serbest bırakıldı. Bunlar arasında yer alan 33 yaşındaki Şattara, Ramallah'a bağlı Doğu Çiftliği kasabasında yaşıyordu. Temmuz ayında idari tutukluluk kapsamında gözaltına alınan Şattara, yaklaşık 7 ay sonra özgürlüğüne kavuştu.

Gazze'nin Yeniden İnşası Umudu

Şattara, "Öncelikle Gazze halkının durumu nedeniyle buruk bir sevinç yaşıyoruz. Ama Gazze'nin yeniden ayağa kalkacağına ve öncesinden daha güçlü bir şekilde geri döneceğine inanıyoruz. Gazze yeniden inşa edilecek," diye ekledi.

İsrail Cezaevlerindeki Şartlar

Şattara, İsrail cezaevlerinde yaşanan zorlukları aktararak, "Hapishanelerdeki şartlar çok kötü. Kaldığımız odadaki her şey elimizden alındı. Kıyafetlerimizden başka hiçbir şey kalmadı. Cezaevindeki diğer Filistinli kadınlar da benzer sıkıntıları yaşıyor," dedi. Ancak buna rağmen bu koşulların kendilerinin direncini artırdığını vurguladı.

Filistin Davası için Adalet Beklentisi

Şattara, özgürlüklerini elde etmek için kimsenin yardımına ihtiyaç duymadıklarını belirterek, "Biz kendimizi kendimiz özgürleştiriyoruz ama tüm dünyadan Filistin davasına adil bir duruş sergilemesini bekliyoruz," şeklinde konuştu.

Ateşkes ve Esir Takası Anlaşması

Üç aşamadan oluşan ateşkes anlaşması çerçevesinde, ilk aşamada İsrail'e ait 33 esirin serbest bırakılması planlandı. Ayrıca, Gazze'ye insani yardımların ulaşması ve yerinden edilen Filistinlilerin geri dönüşü de bu anlaşma dahilinde yer alıyor. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, ateşkes sürecinin bir parçası olarak 3 İsrailli kadını, Kızılhaç ekibine teslim etti.

Gazze’de Yaşanan Kaybın Ölçüsü

Son olarak, İsrail'in ateşkes öncesinde 471 gün boyunca süren saldırılarında, Gazze'de 46.913 kişinin hayatını kaybettiği ve 110.750 kişinin yaralandığı kaydedildi.

Gazze'de ateşkes ve esir takası kapsamında serbest bırakılan Filistinli kadın akademisyen Hedil...

Gazze'de ateşkes ve esir takası kapsamında serbest bırakılan Filistinli kadın akademisyen Hedil Şattara, özgürlüğün bedelini Gazze halkının ağır şekilde ödediğini, bu nedenle sevinç ve hüzün arasında karmaşık duygular yaşadıklarını belirtti. Hamas ve İsrail arasında varılan karşılıklı esir takası mutabakatına göre 90 Filistinli çocuk ve kadın esir, işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Ofer Askeri Cezaevinden gece saatlerinde serbest bırakıldı. Bu kişiler arasında yer alan, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınındaki Birzeit Üniversitesinde öğretim görevlisi 33 yaşındaki Şattara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özgürlükleri için ödenen bedel nedeniyle buruk bir sevinç yaşadıklarını ifade etti.