Edirne'de Tarihi Gazi Mihal Hamamı Restorasyon Süreci
Edirne'de, 15. yüzyıldan kalma Gazi Mihal Hamamı'ndaki restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, gazetecilere yaptığı açıklamada, erken dönem Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olan bu hamamın restorasyonunun Vali Yunus Sezer'in talimatıyla başladığını bildirdi.
Çifte Hamam Özelliği
Gazi Mihal Hamamı'nın, "çifte hamam" olarak adlandırılan yapılar arasında yer aldığını belirten Saraç, bu yapının cami, köprü ve hamamdan oluşan bir külliye olduğunu ifade etti. Sedde ve yol çalışmaları nedeniyle bir kısmı toprak altında kalan hamamda, Edirne Müzesi denetimindeki kazılarla birlikte restorasyon çalışmalarına başlandığını vurguladı.
Kazı Çalışmaları ve Buluntular
Saraç, "Bu kazılar sonucunda hamamın kadınlar ve erkekler soyunmalık kısımları ortaya çıkarıldı. Kubbedeki örtüler ve dolgular alındı. Restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Hamamımızda, diğer hamamlarda görmediğimiz tonozlu, uzun bir mekan var. Bu mekan 'keçelik' olarak adlandırılıyor ve hamamın sıcak sularından yararlanarak burada keçe yıkandığını biliyoruz," dedi.
Tarihi Bilgiler
Gazi Mihal Hamamı, 1422 yılında inşa edilmiş olup Tunca Nehri kıyısında, Kapıkule Sınır Kapısı yolunda yer almaktadır. Kesme taş ve tuğladan yapılan hamamın duvarları orijinal yapısını korumaktadır. Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile birlikte bir külliye oluşturmakta. Tarihî hamam, Rusların 1829 yılında Edirne'yi işgalinin ardından tamamen kapatılmıştır.
Edirne'de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Edirne'de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor.