
Kahrananmaraş merkezli yıkıcı depremlerin akabinde bölgeyi yeniden yapılandırma çalışmaları devam ediyor. Bölgenin yeniden imarı ve depremzede vatandaşların yaralarının sarılması için devletin tüm imkanları seferber edilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan devasa bir destek paketi haberi gelmiş bulunuyor.
DEPREM BÖLGESİNE DEV İSTİHDAM
Bakan Vedat Işıkhan, depremden etkilenen 11 ilde istihdamı canlandırmak ve vatandaşlara yeni iş kapıları açmak amacıyla Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında 77 binden fazla yeni kontenjan tahsis edildiğini ve bu doğrultuda 15 milyar liranın üzerinde rekor bir kaynak aktarıldığını duyurdu.
"Ben İyiysem, Herkes İyi Depremzede Kadınların Güçlendirilmesi Projesi" seminerine katılan Bakan Işıkhan, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından tüm bölge illerini ziyaret ederek ihtiyaçları yerinde tespit ettiklerini hatırlattı. Çalışma hayatına dair tüm imkanları depremzedeler için seferber ettiklerini belirten Işıkhan, hem maddi hem de manevi desteklerin kesintisiz sürdüğünü belirtti.
DEPREM SONRASI DESTEKLERİ AÇIKLADI
Depremin hemen ardından işini kaybeden veya iş yerleri hasar gören çalışanlar için hızla harekete geçildiğini aktaran Bakan Işıkhan, "Depremden sonra Kısa Çalışma Ödeneği'ni hızla devreye aldık. Belge talep etmeden başvuruları değerlendirerek, ödemeleri, bekletmeden gerçekleştirdik" dedi. Bu desteğin süresinin 3 aydan 6 aya uzatıldığını belirten Bakan, bu kapsamda 111 binden fazla çalışana 1 milyar liradan fazla ödeme yapıldığının altını çizdi. Kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan vatandaşlar için ise Nakdi Ücret Desteği'nin hayata geçirildiğini hatırlatan Işıkhan, bu destekle de 82 bin vatandaşa yaklaşık 700 milyon lira sağlandığını bildirdi.
TYP İLE KAYNAK AKTARIMI
Bölgedeki istihdam seviyesini yükseltmek ve vatandaşlara geçici de olsa iş imkanı sunmak amacıyla Toplum Yararına Programlar (TYP) önemli bir destek olarak biliniyor. Bakan Işıkhan, bu kapsamda deprem bölgesine özel olarak 77 binden fazla kontenjan tahsis edildiğini ve bu programlar için tam 15 milyar liralık kaynak aktarıldığını açıkladı.
33.000 KİŞİYE DAHA İSTİHDAM SAĞLANIYOR
Deprem sonrası bölgenin yeniden inşası ve kalkınması için nitelikli işgücüne olan ihtiyacın da arttığını belirten Işıkhan, İstihdama Dönüş Programı ile depremzede vatandaşların meslek edinmeleri ve işbaşı eğitimlerle yetkinliklerini artırmalarını hedeflediklerini belirtmiş bulunuyor. Bakan Işıkhan, bu program kapsamında 33 bin vatandaşın meslek edindirme ve işbaşı eğitim programlarına dahil edildiğini ve bu program için 1 milyar 267 milyon lira kaynak aktarıldığını duyurdu.
BORÇ ERTELEME VE SAĞLIK ERİŞİMİ DESTEKLERİ
Bakan Işıkhan, sosyal güvenlik alanında yapılan düzenlemeler hakkında bilgi vererek, "Vatandaşlarımızın SGK borçlarını 2025 yılı sonuna kadar erteledik, 24 aya kadar taksitlendirme imkanı sağladık, sağlık hizmetlerine kesintisiz erişim için katılım paylarını kaldırdık" dedi.
ODAK NOKTASI KADINLAR OLDU
Bakan Işıkhan tarafından yapılan açıklamada "Ben İyiysem, Herkes İyi Depremzede Kadınların Güçlendirilmesi Projesi" nin hayata geçirildiği ifade edilirken, projenin detaylarını paylaşarak, Kilis ve deprem bölgesindeki diğer 4 ilde Ocak ayından itibaren işçilere çeşitli motivasyon seminerleri, eğitimler ve birebir görüşmelerle destek verilmeye başlandığını belirtti.