Belçika'da Ayrımcılığın Yüzde 90'ı Müslümanlara Yönelik
Belçika Eşit Fırsat Merkezi (Unia) Direktörü Patrick Charlier, ülkede yaşanan dini ayrımcılığa dikkat çekerek, bu tür vakaların %90'ının Müslümanlarla ilgili olduğunu ifade etti.
Müslümanlar Ayrımcılığa Maruz Kalıyor
Charlier, Avrupa'daki Müslüman karşıtlığının artış gösterdiğini, Belçika'da ise ayrımcılığa maruz kalanların çoğunun başörtülü kadınlar olduğunu belirtti. Avrupa Birliği Temel Haklar Kurumu (FRA) tarafından yayımlanan raporun durumu gösterdiğini aktaran Charlier, Müslümanların sadece dini kimlikleri nedeniyle değil, aynı zamanda ten renkleri ve etnik kökenleri yüzünden de ayrımcılığa uğradığını vurguladı.
İstihdamda Kadınlar En Çok Etkileniyor
Belçika'da yaşanan ayrımcılık olaylarının çoğunun istihdam alanında yaşandığına dikkat çeken Charlier, başörtüsüne yönelik kısıtlamaların bu durumun başlıca sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. FRA araştırmasına göre, Müslümanların %43'ü konut bulma konusunda ayrımcılık yaşamaktadır.
Göçmen Karşıtlığı ve Dini Ayrımcılık Arasındaki İlişki
Charlier, göçmen karşıtlığının Müslüman karşıtlığına dönüşme eğiliminde olduğunu belirtirken, bu durumu "yabancı düşmanlığı" ile ilişkilendirdi. Ülkedeki Müslümanların durumunun değişmediği ancak bu ayrımcılığın artış gösterdiğine vurgu yaptı.
Tarafsızlık İlkesi ve Dini Özgürlükler
Yeni hükümetin programında dini sembollere karşı getirilecek kısıtlamaların olduğunu söyleyen Charlier, tarafsızlık ilkesinin dini özgürlükleri kısıtlamada önemli bir etken olduğunu belirtti. Müslümanlara karşı gizli bir düşmanlık olduğunu düşündürten uygulamalara karşı duyarlılığın artırılması gerektiğini kaydetti. Charlier son olarak, ayrımcı unsurların önüne geçmek için diyalogun kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Belçika Eşit Fırsat Merkezi (Unia) Direktörü Patrick Charlier, Avrupa'da artan Müslüman karşıtlığının yadsınamaz bir gerçek olduğunu, Belçika'da ise ayrımcılığa maruz kalanların 10'da 9'unun başta başörtülü kadınlar olmak üzere Müslümanlar olduğunu söyledi. Belçika'da 1993'ten bu yana ayrımcılık, nefret söylemi ve nefret suçuyla mücadele alanında "bağımsız federal kamu kuruluşu" olarak faaliyet gösteren Belçika Eşit Fırsat Merkezi Direktörü Charlier, AA muhabirine durumla ilgili değerlendirmede bulundu.