Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bayburt'un Uğrak Noktası: Ödüllü Müzeler

Bayburt'taki Baksı Müzesi ve Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, ziyaretçi akınına uğradı.

Yayın Tarihi: 20.10.2024 12:49
Güncelleme Tarihi: 20.10.2024 12:49

Bayburt'un Uğrak Noktası: Ödüllü Müzeler

Bayburt'un Ödüllü Müzeleri Ziyaretçi Akınına Uğradı

Bayburt'un turizmdeki öncüsü haline gelmiş olan iki uluslararası ödüllü müze, kentin sınırlı nüfusunun çok üzerinde bir ziyaretçi ağırladı. Baksı Müzesi, Avrupa Konseyi Müze Ödülü sahibi olarak, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi de Silletto Ödülü ile taçlandırıldı.

Baksı Müzesi: Sanatın Merkezi

Kent merkezine 45 kilometre uzaklıkta, Bayraktar köyünde yer alan Baksı Müzesi, ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan tarafından 2010 yılında kurulmuştur. Geleneksel kültürü koruma amacı güden müze, yurt içi ve yurt dışında sıra dışı sergileriyle dikkat çekiyor.

Kültürel Etkiler ve Eğitim Faaliyetleri

Koçan, bu yıl Türkiye ve uluslararası sanatçılara ev sahipliği yaptıklarını belirtti. "Ütopya Atölyeleri" kapsamında yapılan etkinliklerle etkileyici bir eğitim ortamı oluşturduklarını söyleyen Koçan, sergi ve programların yoğun ilgi gördüğünü vurguladı.

Ziyaretçi Akını Devam Ediyor

TÜİK verilerine göre Bayburt'un nüfusu 86 bin 47 iken, sezon boyunca yaklaşık 90 bin ziyaretçi müzeleri gezdi. Koçan, bu durumu "Bayburt artık bir kültür kenti oldu" şeklinde değerlendirdi.

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi: Deneyim Turizmi Öncüsü

Diğer bir ödüllü müze, Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ise, 2013 yılında Kenan Yavuz tarafından faaliyete geçirilmiştir. 2019’da "resmi özel müze" statüsünü kazanmış ve 2021'de de Avrupa Müze Forumunca verilen "Silletto Ödülü"nü elde etmiştir. Yavuz, müzenin Türkiye'deki sürdürülebilir turizm anlayışına önemli katkılar sunduğunu ifade etti.

Sonbaharda Ziyaretçi Akışı Artıyor

Yavuz, bu yıl 50 bin ziyaretçiye ulaştıklarını, özellikle üniversite ve lise öğrencilerinden yoğun ilgi gördüklerini belirtti. Müze, turlar aracılığıyla Türkiye’nin dört bir yanından ziyaretçileri ağırlamaktadır. Sezon sonunda bu sayının daha da artmasını beklediklerini vurguladı.

Bu iki müze, hem yerel hem de uluslararası alanda kültürel ve sanatsal etkinlikleriyle Bayburt'un tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor.

Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili Bayburt'un turizmdeki lokomotifi haline gelen...

Türkiye'nin nüfus bakımından en küçük ili Bayburt'un turizmdeki lokomotifi haline gelen uluslararası ödüllü Baksı Müzesi ile Kenan Yavuz Etnografya Müzesi'nde sezon yoğun geçti. 2021'de Avrupa Müze Forumunca her yıl düzenlenen "Avrupa Yılın Müzesi Ödülleri" yarışmasında "2021 Silletto Ödülü" kazanan Kenan Yavuz Etnografya Müzesi, 2024'te 50 bin yerli ve yabancı turist ağırladı.