Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Batı Trakya Türk Azınlığı, Okul Kapatmalarına Tepki Gösteriyor

Batı Trakyalı Türkler, 4 Türk azınlık ilkokulunun kapatılmasına tepki gösterdi. Yetkililer, Lozan Antlaşması'na aykırı hareket ettiklerini savunuyor.

Yayın Tarihi: 22.07.2024 18:41
Güncelleme Tarihi: 22.07.2024 18:41

Batı Trakya Türk Azınlığı, Okul Kapatmalarına Tepki Gösteriyor

Batı Trakya Türkleri İsyanda

Batı Trakyalı Türkler, bölgedeki öğrenci eksikliği nedeniyle dört Türk azınlık ilkokulunun kapatılmasını protesto etti. Söz konusu kapatmalar, Batı Trakya Türk Azınlığı için büyük bir endişe kaynağı oluşturuyor.

BTTÖB'den Sert Eleştiriler

Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) Başkanı Aydın Ahmet, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, bu kararların Lozan Antlaşması’na açıkça aykırı olduğunu ifade etti.

Ahmet, Yunan hükümetinin, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın eğitim hakkını hiçe sayarak, genel eğitim uygulamalarını azınlık okullarına da uygulamaya devam ettiğini vurguladı ve ekledi:

"Eğitim durdurulan okullarımız çocuk sayısı artsa bile hiçbir zaman yeniden açılmadı. Rodop ilindeki Hacıören, Keziren ve Payamlar ile İskeçe'deki Karaköy ilkokullarının kapatılmasıyla birlikte Batı Trakya Türk Azınlık okullarının sayısı 90’dan 86’ya düşmektedir.”

Avrupa Birliği uyarısı

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) tarafından yapılan açıklamada ise, "Ülkemiz, eğitim özerkliğimizi hiçe sayarak toplumumuza ait olan özerk statüdeki ilkokullarımızı öğrenci sayısının yetersizliğini bahane ederek kapatmaya devam etmekte ve çocuklarımızın eğitim hakkını gasp etmektedir." ifadesine yer verildi.

Kapatmaların Arka Planı

Yunanistan Eğitim Bakanlığı, 18 Temmuz 2024 tarihinde yayımladığı kararla Batı Trakya'da Hacıören, Keziren, Payamlar ve Karaköy ilkokullarının kapatılacağını duyurdu. Bu karar, 2011 yılından bu yana öğrenci yetersizliği gerekçesiyle kapatılan Türk azınlık ilkokul sayısını artırırken, Batı Trakya'daki mevcut azınlık okulu sayısının 86’ya düşmesine yol açtı.

Velilerin Görüşü

Yunan yönetimi, bu kararları "askıya alma" olarak tanımlasa da, Batı Trakyalı veliler durumu, azınlık öğrencilerin Yunan devlet okullarına yönlendirilmesine yönelik bir hamle olarak değerlendiriyor.