Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

BAE'de Bangladeşli Göçmenler Yasa Dışı Gösterilerden Hapis Cezasına Çarptırıldı

BAE'de 57 Bangladeşli göçmen, hükümete karşı düzenlenen gösterilere katıldıkları için hapis cezasına çarptırıldı.

Yayın Tarihi: 23.07.2024 13:00
Güncelleme Tarihi: 23.07.2024 13:00

BAE'de Bangladeşli Göçmenler Yasa Dışı Gösterilerden Hapis Cezasına Çarptırıldı

57 Bangladeşli Göçmen Hapsedildi

Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE), Bangladeş hükümeti aleyhinde düzenlenen eylemlere katılan 57 Bangladeş vatandaşı yargılandı ve ceza aldı. BAE devlet haber ajansı WAM'ın bildirdiğine göre, Abu Dabi Federal Temyiz Mahkemesi, eylemlere katılanlardan üç kişiye müebbet hapis, 53 kişiye ise 10 yıl hapis cezası verdi. Ayrıca, yasadışı yollarla ülkeye girdiği tespit edilen bir sanığa da 11 yıl hapis cezası verildi.

Gösteriler ve Kamu Güvenliği

Mahkeme, sanıkları Bangladeş hükümetinin aldığı kararları protesto etmek amacıyla BAE genelindeki pek çok meydan ve caddede toplandıkları, yürüyüşler düzenledikleri, isyana teşvik ettikleri ve kamu güvenliğini tehlikeye attıkları için suçlu buldu. Göstericilerin, polisin dağılmaları için yaptığı uyarılara da kayıtsız kaldığı belirtildi.

Nedenler ve Protestolar

BAE'de çalışan Bangladeşli işçiler, ülkelerinde meydana gelen protestolara destek amacıyla gösteriler düzenlemişti. Abu Dabi yönetimi, ülkede kaos yaratabilecek eylemlere izin vermediğini duyurmuştu.

Kamu Sektörü Kontenjanları Üzerine Tartışmalar

Bangladeş'te kamu sektörü pozisyonlarının %56'sı belirli demografik gruplar için ayrılmış durumda. 2018 yılında bu kontenjanlar kaldırılmış, ancak Yüksek Mahkeme geçtiğimiz ay sistemin yeniden uygulanmasına karar vermiştir. Protestocular, bu sistemin ayrımcı olduğunu ve Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi destekçilerine fayda sağladığını savunuyor.

Protestoların Sonucu ve Etkileri

Protestolar sırasında çıkan arbede sonucunda 16 Temmuz'da 6 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 250 öğrenci yaralanmıştır. Bangladeş Yüksek Öğretim Kurumu, öğrencilerin güvenliği için tüm devlet ve özel üniversitelerinin kapatılmasını istemiştir. Ayrıca, Dhaka Tribune'nin haberine göre, bazı üniversiteler süresiz olarak kapatılma kararı almıştır. Buna rağmen öğrenciler, okulları terk etmeyi reddetmişlerdir.

Başbakan Şeyh Hasina Vecid, bu olayların ardından hayatını kaybeden öğrencilerin ölümünü araştırmak amacıyla bir komite kurulması talimatını vermiştir. Ülkede mobil internet bağlantısı kesilmiş ve sosyal medyaya erişim kısıtlanmıştır. Bangladeş kaynaklı haber sitelerine de ülke dışından ulaşım sağlanamamaktadır.