Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bacak uzunluğu eşitsizlikleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar tedavi yöntemlerini paylaşıyor.

Yayın Tarihi: 22.08.2024 10:43
Güncelleme Tarihi: 22.08.2024 10:43

Bacak Uzunluğu Eşitsizlikleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Bacak Uzunluğu Eşitsizliklerinin Önemi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı'ndan Dr. Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin sağlığa olumsuz etkilerini ele aldı. Dr. Kalkışım, "Bacak uzunluğunda eşitsizlik, aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi, sırt ağrısı ve eklem problemleri gibi pek çok sorun yaratabilir." dedi.

Bacak Uzunluğu Eşitsizliği Nedir?

Bacak uzunluğu eşitsizliği, bir bacağın diğerinden daha kısa olması durumunu ifade eder. Kalkışım, Türkiye'de bu durumun görülme oranının %25 olduğunu belirtti. 1 santimetreye kadar olan farkların genellikle fark edilmediğini, ancak 2 santimetreden fazla olan farkların önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade etti: "Bu tür eşitsizlikler sırt ağrısı, kalça ve diz eklem problemleri gibi sorunlara neden olabilir."

Eşitsizlik Nedenleri

Dr. Kalkışım, bacak uzunluğu eşitsizliğinin doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle ortaya çıkabileceğini vurguladı. Geçirilmiş kırıklar, kemikte kitle oluşumu ve enfeksiyonlar gibi durumlar bu sorunun altında yatan gelişimsel nedenler arasında yer alıyor. Ayrıca genetik faktörler ve bazı sendromlar da doğumsal nedenler olarak öne çıkıyor.

Tedavi Yöntemleri

Tedavi sürecinin eşitsizlik miktarına ve bireyin yaşına bağlı olarak değiştiğini belirten Kalkışım, "Eğer eşitsizlik hafifse, bir ayakkabı yükseltici veya özel ortopedik ayakkabılar kullanılabilir. Ancak eşitsizlik fazla ise cerrahi müdahale gerekebilir." dedi.

Uzun Dönem Etkileri

Dr. Kalkışım, "Tedavi edilmeyen bacak uzunluğu eşitsizlikleri, leğen kemiği problemleri ve skolyoz gibi omurga bozukluklarına yol açabilir. Uygun tedavi yöntemleri ile bu durumların kalıcı hale gelmeden düzelebileceğini unutmamak gerekir. Tedavi edilmediğinde ise ciddi sağlık sorunları, ağrı ve fonksiyonel kısıtlılıklar meydana gelebilir." şeklinde konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr....

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Kalkışım, bacak uzunluğunda eşitsizlik durumunun aksama, topallama, parmak ucunda yürüme, omurga deformitesi, sırt ağrısı ve eklemlerde problemler gibi birçok soruna neden olabildiğine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.