Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Avrupa Parlamentosu'ndan İsrail Politikalarına Yönelik Değişim Talebi

20 milletvekili, AB'nin İsrail politikasında köklü değişiklik yapılmasını talep etti. UAD'nin kararı sonrası hukuka uyum çağrısı yapıldı.

Yayın Tarihi: 25.07.2024 15:21
Güncelleme Tarihi: 25.07.2024 15:21

Avrupa Parlamentosu'ndan İsrail Politikalarına Yönelik Değişim Talebi

Avrupa Parlamentosu'ndan İsrail'e Yönelik Uyarı

Avrupa Parlamentosu'ndaki (AP) çeşitli siyasi gruplardan oluşan bir grup milletvekili, İsrail'in işgalinin yasadışı olduğu konusunda Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) uyarılarını dikkate alarak Avrupa Birliği'nin (AB) işgal altındaki topraklara yönelik politikasında köklü bir değişim yapılması gerektiğini vurguladı.

Milletvekillerinin Mektubu

Yeşiller partisinden Hollandalı AP Milletvekili Tineke Strik, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, 20 meslektaşı ile birlikte AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e bir mektup gönderdiğini belirtti. Strik, "UAD'nın dönüm noktası niteliğindeki kararı, AB politikasında büyük değişimlere yol açmalıdır. Kolektif olarak von der Leyen ve Borrell'i uluslararası hukuka saygı göstermeye davet ediyoruz," ifadelerini kullandı. Mektupta Öne Çıkan Noktalar

Milletvekilleri, UAD kararının AB'yi harekete geçirmesi gereken önemli sonuçlar doğurduğunu belirttiler. Mektupta, "UAD, İsrail’in işgal altındaki topraklarda gerçekleştirdiği hukuksuzlukların tamamını açıklığa kavuşturmuştur," denildi.

AB-İsrail Ortaklık Anlaşması Üzerine Öneriler

Mektupta ayrıca, UAD'nin ülkelere işgal altındaki topraklarla ticari ilişkilerden kaçınmalarını önerdiği vurgulandı. Borrell’in sözleri hatırlatılarak, "hukukun uygulanmasının siyasi aktörlerce sağlanması gerektiği" ifade edildi. Bu bağlamda AB’nin İsrail-Filistin politikalarının yeniden gözden geçirilmesi talep edildi.

Daha Fazla Ülke Destekliyor

İrlanda ve İspanya'nın yanı sıra diğer bazı AB ülkeleri, Gazze'ye yönelik saldırılar yapan İsrail'le yapılan anlaşmaların gözden geçirilmesini gündeme getirdi. Anlaşmanın, insan haklarına saygı koşuluna dayandığı hatırlatıldı. AB-İsrail Ortaklık Konseyi, bu ülkenin yükümlülüklerini yerine getirmediğini vurgulamak üzere toplanma kararı aldı.

UAD'nin Danışma Görüşü

UAD Başkanı Nawaf Salam, 19 Temmuz'da yaptığı açıklamalarda, işgal altındaki Filistin topraklarının tek bir bütün olduğunu ve İsrail’in bu durumu tartışmasız kabul etmesi gerektiğini belirtti. UAD, tüm devletlerin işgalin tanınmasından kaçınma yükümlülüğü olduğunu ifade etti.