Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Avrupa Birliği'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi Konferansı Budapeşte'de Gerçekleştirildi

Budapeşte'de düzenlenen konferansta, AB'nin liyakata dayalı genişlemesi ele alındı.

Yayın Tarihi: 19.10.2024 15:35
Güncelleme Tarihi: 19.10.2024 15:35

Avrupa Birliği'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi Konferansı Budapeşte'de Gerçekleştirildi

Budapeşte'de Avrupa Birliği Konferansı

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de, Türk ve Macar akademisyenler tarafından "Avrupa Birliği'nin Liyakate Dayalı Genişlemesi" konulu bir konferans gerçekleştirildi. Bu etkinlik, Mathias Corvinus Collegium (MCC) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğiyle düzenlendi.

Büyükelçinin Açılış Konuşması

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, açılışta Macaristan'ın Türkiye'nin AB katılım sürecine olan desteğini memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin AB üyeliğinin stratejik öncelik olduğunu vurguladı.

Genişleme Politikaları Üzerine Değerlendirmeler

İKV Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, liyakate dayalı genişlemenin, aday ülkeleri ortak hedefler etrafında toplarken, AB’nin güvenliğine ve stratejik özerklik hedeflerine katkı sağladığını belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin bu süreçte önemli bir rol üstlendiğini ve katılım sürecinin canlandırılması gerektiğine dikkat çekti.

Akademik Perspektifler

Konferansta, genişleme sürecinin adaletinin nasıl tesis edilebileceği, aday ülkelerin ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanamayacağı ve liyakata dayalı katılımın gerçekçiliği gibi konular Türk ve Macar akademisyenler tarafından değerlendirildi. Araştırmacılar, farklı siyasi, ekonomik ve kültürel gerçeklikleri yönlendirmek amacıyla farklı yaklaşımların gerekliliğini de tartıştı.

Uzman Katılımcılar

Etkinliğe; MCC Misafir Araştırmacısı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şuay Nilhan Açıkalın, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı AB Ortak Dış ve Güvenlik Politikası ve Genişleme Dairesi Başkanı Dr. Laszlo Dux, İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tarık Oğuzlu, İKV Genel Sekreteri Doç. Dr. Çiğdem Nas, MCC Avrupa Çalışmaları Merkezi Başkanı Rodrigo Ballester, Macar Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Strateji Direktörü Dr. Tamas Peter Baranyi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi ve AB Hukuku Profesörü Prof. Dr. Sanem Baykal, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Profesörü Prof. Dr. Meltem Müftüler Baç gibi alanında uzman isimler katıldı ve görüşlerini paylaştı.

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Macaristan'ın seçkin düşünce kuruluşu Mathias Corvinus Collegium...

AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Macaristan'ın seçkin düşünce kuruluşu Mathias Corvinus Collegium (MCC) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) işbirliğinde, başkent Budapeşte’de "Avrupa Birliği’nin Liyakate Dayalı Genişlemesi" konulu ortak bir konferans düzenlendi. Konferansın açılışında, Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu bir konuşma yaptı.