Atık Sudaki Ağır Metalleri Temizleme Projesi
İzmir'de Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) tarafından yürütülen yenilikçi bir proje, su marulu ve su sümbülünü kullanarak atık sudaki ağır metalleri etkili bir şekilde temizlemeyi başardı.
Projenin Detayları
UTAEM'de görevli Biosistem Yüksek Mühendisi Bayram Akyol, bu projeyi hayata geçirerek su marulu ve sümbüllerin, atık suların arıtımında nasıl kullanılabileceğini gözler önüne serdi.
Fitoremediasyon Yöntemi
Akyol, "Endüstriyel Atık Suların Fitoremediasyon Yöntemi ile Arıtılması ve Tarımsal Sulamada Kullanım Olanaklarının Belirlenmesi" başlıklı projede, bitkilerin özelliğinden faydalanarak ağır metal içeren atık suları arıttıklarını açıkladı. Arıtılan su, merkezdeki seralarda tarımsal amaçlarla kullanılmaya başlandı.
Bitkilerin Özellikleri ve Temizlik Süreci
Akyol, projeyle ilgili yaptığı açıklamada, "Bu bitkiler, yapıları gereği sularla gelen kimyasal atıkları alma yeteneğine sahip. Biz burada sıfır kimyasal kullanarak bu bitkilerin doğal özelliklerinden faydalanıyoruz. Bitkilere suyu verdiğimizde kökleri aracılığıyla kimyasal kirleticileri bünyelerine alıyorlar. Önce köklerine, ardından yapraklarına çekerek suların temizlenmesini sağlıyorlar" dedi.
Gelecek Hedefleri
Arıtılan suların tarımsal faaliyetlerde kullanılmasını hedeflediklerini belirten Akyol, bu bitkilerle yapılan temizliğin yaklaşık 6 hafta sürdüğünü, bu sistemlerin nehirler ve sanayi bölgelerindeki drenaj kanallarında da uygulanabileceğini vurguladı.
İzmir'de Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) tarafından yürütülen proje kapsamında su sümbülü ve marulu kullanılarak atık sudaki ağır metaller temizlendi.
İzmir'de Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) tarafından yürütülen proje kapsamında su sümbülü ve marulu kullanılarak atık sudaki ağır metaller temizlendi.