Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ani Sıcaklık Değişimleri Grip Riskini Artırıyor

Havaların ani sıcaklık değişimleri, grip riskini artırıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar dikkatli olmalı.

Yayın Tarihi: 20.03.2025 12:24
Güncelleme Tarihi: 20.03.2025 12:24

Ani Sıcaklık Değişimleri Grip Riskini Artırıyor

Ani Sıcaklık Değişimlerinin Sağlığa Etkileri

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, havadaki ani sıcaklık değişimlerinin özellikle okul çağındaki çocuklar ve 65 yaş üzeri bireyleri olumsuz yönde etkilediğini dile getirdi.

Prof. Dr. Şener, "Şu aşamada yavaş yavaş gribal enfeksiyon döneminden çıkıyoruz; ancak bu sıcak-soğuk dengesizliği, son gribal enfeksiyonunuzun üst solunum yolu enfeksiyonuna dönüşmesine sebep olabilir." şeklinde konuştu.

Hava Sıcaklıklarındaki Ani Değişim

Son haftalarda ülke genelinde hava sıcaklıklarında gözlemlenen ani değişiklikler dikkat çekiyor. İzmir'de birkaç gün içinde sıcaklığın 30 derecelerden 9 dereceye kadar düştüğüne vurgu yapan Şener, "Yaşanan bu ani ısı değişimleri insan sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Özellikle okul çağındaki çocuklar için ciddi problemler oluşturabiliyor." dedi.

Alerji ile Gribal Enfeksiyonu Ayırt Etme Zorluğu

Prof. Dr. Şener, bu dönemde görülen her öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığın soğuk algınlığı veya grip ile açıklanamayacağını belirtti. "Tam bir ara geçiş dönemi. Çünkü alerjenler de yükselmeye başladı. Hastalar için gribal enfeksiyon ile alerjiyi ayırt etmek zor olabilir. Ateş, kas ve eklem ağrıları grip belirtisi iken, ateş olmadan meydana gelen burun akıntısı ve hapşırmalar alerjiye işaret edebilir" ifadelerini kullandı.

Yaşlı Hastalara Dikkat

Yaşlı bireylerde virüslerin daha sık alt solunum yollarına inebildiğini hatırlatan Şener, 65 yaş üstü kişiler için grip mevsiminden henüz çıkılmadığını vurguladı. Ani sıcaklık değişimlerinde uygun kıyafet seçiminin önemine dikkat çeken Şener, kat kat giyinmeyi önererek, gerektiğinde bir kat çıkararak sıcaklık dengesinin sağlanabileceğini kaydetti.

Ayrıca, terin emilmesi için pamuklu kıyafet tercih edilmesi ve sentetik kumaşlardan kaçınılması gerektiğini belirtti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi...

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, AA muhabirine, havadaki ani sıcaklık değişimlerinin özellikle okul çağı çocukları ve 65 yaş ve üzeri kişileri etkilediğini belirterek, "Şu aşamada yavaş yavaş gribal enfeksiyon döneminden çıkıyoruz ama bu sıcak soğuk dengesi son gribal enfeksiyonunuzu, üst solunum yolu enfeksiyonu kapmanıza sebep olabilir." dedi.