Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Alıç ve Üvez Meyvelerinin Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alıç ve üvez meyveleri bilinçsiz tüketilirse mide ve bağırsak sorunlarına yol açabiliyor.

Yayın Tarihi: 20.10.2024 13:03
Güncelleme Tarihi: 20.10.2024 13:03

Alıç ve Üvez Meyvelerinin Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alıç ve Üvez Meyvesinin Riskleri

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, alıç ve üvez meyvelerinin yanlış tüketiminde dikkat edilmesi gereken riskler konusunda bilgilendirmede bulundu.

Çiğnemenin Önemi

Prof. Dr. Özkan, bu meyvelerin iyi çiğnenmeden ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmesinin, mide ve bağırsaklarda kitle oluşumuna neden olabileceğini ifade etti. Ayrıca, bu meyvelerin antioksidan içeriği dolayısıyla kalp damar sağlığına faydalı olduğunu vurguladı.

Kitle Oluşumu ve Belirtiler

Özkan, "Çekirdekleriyle ve aşırı miktarda tüketildiğinde, bu meyveler bağırsaklarda veya midede diğer besinlerle birleşerek taş ya da bezoar olarak adlandırılan kitleler oluşturabilir," dedi.

Bu durumun şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle kendini gösterdiğini belirten Özkan, tedavi yöntemlerine de değindi. Midenin içerisindeki bu taşların endoskopiyle veya ilaçlarla küçültülebileceğini ifade etti.

Ameliyat Gerektirebilecek Durumlar

Prof. Dr. Özkan, eğer kitle bağırsaklara geçerse, özellikle yaşlı hastalarda ciddi sorunlara yol açabileceğini: "Bağırsak tıkanıklıkları veya delinmeleri gibi durumlarda cerrahi müdahale kaçınılmaz olabiliyor," dedi. Bu nedenle, özellikle karın ameliyatı geçiren, yaşlı veya diş problemi olan bireylerin bu meyveleri dikkatli tüketmeleri gerektiğini önerdi.

Pazar ve Manavlarda Dikkat Edilmesi Gereken Süreler

Özkan, alıç ve üvez meyvelerinin pazar ve manavlarda genellikle ağustos, eylül ve ekim aylarında görüldüğünü belirtirken, tüketim sırasında dikkat edilmesi gereken hususları yeniden hatırlattı:

  • Meyveler iyice çiğnenmeli
  • Çekirdekleri yutulmamalı

Son olarak, alıç ve üvez meyvelerinin iyi çiğnenip çekirdekleri çıkarıldığında, bu tür sağlık sorunlarının önlenebileceğini vurguladı.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı...

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Namık Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alıç ve üvez meyvelerinin antioksidan içeriği dolayısıyla kalp damar sağlığı açısından faydalı olduğunu belirtti.