Akıllı Tarım Teknolojileri ile Verimlilik ve Tasarruf
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde düzenlenen çalıştayda, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Topakcı, akıllı tarımın faydalarını vurguladı.
Dünya Nüfusu ve Tarım Üzerindeki Etkiler
Prof. Dr. Topakcı, artan dünya nüfusunun tarımsal alanlar üzerindeki baskısına dikkat çekerek, "Mevcut tarım alanlarında daha etkin ve verimli üretim yapmak için akıllı tarım teknolojilerini kullanma zorunluluğumuz var," dedi.
Kimyasal Kullanımının Azaltılması
Topakcı: "Özellikle Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, 2030 yılına kadar pestisit kullanımının %50, gübre kullanımının %30 azaltılması hedefleniyor. Akıllı tarım teknolojileri, bu hedeflere ulaşmadaki en önemli araçlardan biridir."İklim Değişikliği ve Verim Kayıpları
İklim değişikliği ile birlikte üreticilerin karşılaştığı verim kayıplarına dikkat çeken Topakcı, Türkiye'deki üreticilerin akıllı tarım uygulamalarına ilgisinin arttığını belirtti.
Geleneksel ve Akıllı Tarım Arasındaki Fark
Topakcı, "Geleneksel üretimde arazinin her noktasının homojen olduğu varsayımıyla hareket ediyoruz. Ancak akıllı tarım ile lokasyona özel ilaçlama ve gübreleme yaparak, kaynakları daha verimli kullanabiliriz," sözlerini dile getirdi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünün ev sahipliğinde düzenlenen "Türkiye'de Bitki Koruma Uygulamalarında İnsansız Hava Araçları Kullanımı ve Zorluklar" konulu çalıştay için Tekirdağ'a gelen Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Topakcı, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.