Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Akademisyenlerin Yeni Antikanser Buluşu Patent Aldı

Amasya, Gaziantep ve Turgut Özal Üniversitelerinden akademisyenler, kanserle mücadelede önemli bir buluşa imza attı.

Yayın Tarihi: 20.08.2024 14:39
Güncelleme Tarihi: 20.08.2024 14:39

Akademisyenlerin Yeni Antikanser Buluşu Patent Aldı

Kanserle Mücadelede Önemli Bir Gelişme

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenler, kanserli hücrelerle mücadelede yeni bir sentez çalışması gerçekleştirdi ve bu buluş patent aldı.

Buluşun Detayları

Çalışmada, Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Emine Elçin Emre ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Yeşilyurt Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Bedriye Seda Kurşun Aktar tarafından "kanserli hücrelerdeki heterosiklik kalkon sentezi" araştırıldı.

Patent Tescili

Buluş, "Kanser Hücre Hatlarındaki Antikanser Aktiviteleri İçin Bir Heterosiklik Kalkon Sentezi" başlığı altında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Amasya Üniversitesi adına tescillendi.

Hücre Bölünmesi ve Kanserin Tehditleri

Prof. Dr. Yağlıoğlu, kanserin kontrolsüz hücre bölünmesinden kaynaklandığını ve hala gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirtti. Ayrıca, farklı kanser türlerine ve hızla yayılmalarına bağlı olarak kemoterapi ilaçlarına olan ilginin arttığına dikkat çekti.

Yeni Antikanser Moleküllerine İhtiyaç

Yağlıoğlu, "Literatürde kanser tedavisinde yüzde 100 etkili bir ilaç olmadığı gibi, tümör hücrelerinin ilaçlara karşı direnç geliştirmesi ve mevcut ilaçların ideal özelliklere sahip olmaması nedeniyle daha güvenli antikanser moleküllerine ihtiyaç var." dedi.

Kalkonların Farmakolojik Etkileri

Kalkonların, antibakteriyel, antifungal, antioksidan ve antikanser etkinlikleri bulunan flavonoidlerin bir alt grubu olduğunu belirtmektedir. Sentezlenen bileşiklerin önemli antikanser etkileri olduğu deneyler ile ortaya kondu.

Başarı Duyurusu

Amasya Üniversitesi, buluşun Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendiğini duyurdu ve "Hocamızı ve proje ekibini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz." ifadelerine yer verdi.

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin...

Amasya Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Turgut Özal Üniversitesinden akademisyenlerin kanserli hücrelerle mücadeledeki sentez çalışması patent aldı. Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Şahin Yağlıoğlu, açıklamalarda bulundu.