Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Ağır Çantalar Öğrencilerde Sırt ve Bel Ağrılarını Artırıyor

Ortopedi uzmanı, öğrencilerin ağır çantalarının sırt ve bel ağrılarını arttırdığını belirtti.

Yayın Tarihi: 19.10.2024 10:30
Güncelleme Tarihi: 19.10.2024 10:30

Ağır Çantalar Öğrencilerde Sırt ve Bel Ağrılarını Artırıyor

Ağır Çantalar ve Öğrenciler

Okulların açılmasıyla birlikte, ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında sırt ve bel ağrısı şikayetlerinin artış gösterdiği belirtildi. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Özgür Oktay Nar, öğrencilerin taşıdıkları ağır çantaların, sağlıklı gelişim üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyor.

Çanta Seçiminin Önemi

Öğrencilerin kullandıkları çantaların, içindeki ders materyalleriyle birlikte hacminin arttığını ifade eden Nar, bu durumun çocukların sırtında yük değişimine neden olduğunu vurguladı. "Çantaların kol desteklerinin omuzlara iyi oturması lazım," diyen Nar, çanta kemerlerinin de ön tarafta bağlanarak yükün göğse sabitlenmesi gerektiğini söyledi.

Ağır Çanta Taşımak Zararlı

Dr. Nar, çantaların ağırlığının 8 kilogramı geçmemesi gerektiğini belirterek, "Çantaların ideal ağırlığı 5 kilogram olmalı ve bazı okullarda fasikül sistemine geçilmesi çocuklar için faydalı olabilir," dedi. Ağır çantaların öğrencilerde kamburluk ve sırt ağrısına yol açabileceğini kaydeden uzman, çantaların vücut ağırlık merkezine mümkün olduğunca yakın taşınması gerektiğini vurguladı.

Ağrılar ve Esneme Hareketleri

Sırt ve bel ağrısını azaltmak için esneme hareketlerini öneren Nar, bilgisayar başında uzun süre kalan öğrencilerin, hareket ederek kaslarını dinlendirmeleri gerektiğini belirtti. Nar, "Aileler, çocuklardaki ağrıları büyüme ağrısıyla karıştırabiliyor; oysa büyüme ağrıları genellikle eklemler etrafında hissedilir," şeklinde konuştu.

Öneriler

Ailelere önerilerde bulunan Nar, doğru çanta ve içeriklerin ayarlanmasının yanı sıra çocukların spor yapmasının önemine dikkat çekti. Ayrıca, sabit konumda kalan çocukların dinlenme aralarında basit hareketler yaparak ağrılarını azaltabileceklerini ifade etti.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada...

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Özgür Oktay Nar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamada bulundu.