
Afet Parkları: Türkiye'de Yeni Bir Yaklaşım
Türk mimar Rahman Kaç, depremlerin sıkça yaşandığı Türkiye için afet parkları önerisinde bulundu. Japonya'da 16 yıl yaşayan Kaç, 10 yıl boyunca mimarlık alanında edindiği tecrübeleri aktardı ve bu tür alanların afet öncesinde hazırlıkların bir parçası olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
Afet Hazırlıklarının Önemi
İstanbul'daki son depremler, toplanma alanlarının ve parkların kritik role sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Kaç, depremden önce ve sonrasında insanların ihtiyaçlarına yönelik planlamaların yapılmasının zaruri olduğunu vurguladı.
Japonya'dan İlham Almak
Japonya’nın depremle mücadele konusunda geliştirdiği etkin çözümlerden bahseden Kaç, ülkede "afet parkları" olarak bilinen alanların oluşturulduğunu belirtti. Bu parklar, su, elektrik, tuvalet gibi temel ihtiyaçların hızla karşılanabileceği yapılar içeriyor.
Üç Kural ile Afet Yönetimi
Rahman Kaç, depremle ilgili bir yaklaşım olarak "3 kuralı" önermekte ve bu kuralların "3 dakika, 3 saat, 3 gün" şeklinde şekilleneceğini ifade etmektedir. Bu zaman dilimlerinde, insanların hayatlarını sürdürebilmesi için gerekli hazırlıkların yapılması gerektiğini söyledi.
Planlama ve Eğitim
Kaç, afet öncesinde planlanacak alanların, açık alanlar üzerinde çalışmalar yapılarak güçlendirilmesi gerektiğini öne sürdü. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının ise bu noktada kritik bir yeri olduğunu vurguladı. Ayrıca, afet sırasında insanların ihtiyaçlarını karşılayacak alanların tasarımına önem vererek, bu ihtiyaçların öngörülmesini tavsiye etti.
Japonya'da eğitim aldıktan 10 yıl çalışan Türk mimar Rahman Kaç, deprem öncesi ve sonrasıyla ilgili önerilerini AA muhabirine anlattı.