
Adana'da Çiftçilere Don Uyarısı
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, çiftçileri zirai don sonrası dikkatli olmaları konusunda uyardı. Son dönemlerde yaşanan don olayları, tarım alanlarını olumsuz etkiledi ve çiftçilerin doğru uygulamalar yapmaları büyük önem taşıyor.
Zirai Donun Etkileri
Kökçüoğlu, 21-24 Şubat tarihleri arasında Çukurova’da sıcaklıkların sıfırın altında 8 dereceye kadar düştüğünü belirtti. Bu durumun bazı bölgelerde, özellikle eğimli alanlarda daha etkili olduğunu ifade etti.
Bekle Gör Yöntemi
Dondan etkilenen ağaçlar için çiftçilerden öncelikle "bekle gör" metodunu uygulamalarını isteyen Kökçüoğlu, şu tavsiyelerde bulundu: "Çiftçilerimiz, bitkinin gördüğü zararın şekli ve oranını önce görüp, ona göre ağaçlarını eski durumuna döndürmek için yöntemler belirlemelidir."
Acele Etmeyin
Budama, sulama ve gübreleme gibi işlemleri aceleyle yapmamaları gerektiğini anlatan Kökçüoğlu, genç sürgünlerin çıkmasını beklemeleri gerektiğini vurguladı. Sulamanın da dikkatli yapılması gerektiğini, fazla su verilmesinin zarara yol açabileceğini ifade etti.
Yabancı Ot Kontrolü
Kökçüoğlu, zarar gören ağaçların daha fazla güneş göreceğini ve bunun yabancı otları artıracağını vurguladı. “Doğru yöntemlerle ağaçlarımızla ilgilendiğimiz takdirde narenciye bitkisi kendisini koruyacaktır,” diyerek çiftçilerin bilinçli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini belirtti.
Tüm Narenciye Ağaçları Zarar Görmedi
Son olarak, tüm narenciye ağaçlarının zarar gördüğüne dair endişelere yanıt veren Kökçüoğlu, "Bu bölgede tüm narenciye ağaçları zarar gördü diye bir şey yok. Ülkemizin narenciye ihtiyacını karşılayacak ürün stokumuz mevcut," dedi.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, çiftçileri, zirai don sonrasında yanlış uygulamalar yapmamaları konusunda uyardı.
Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, çiftçileri, zirai don sonrasında yanlış uygulamalar yapmamaları konusunda uyardı.