Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nin Değerlendirilmesi

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşı bilimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 18.10.2024 16:37
Güncelleme Tarihi: 18.10.2024 16:37

5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nin Değerlendirilmesi

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli'den Kongre Değerlendirmesi

5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli tarafından değerlendirildi. Özdarendeli, "Pandemiyle birlikte bir ivme kazandık, bütün gruplar ivme kazandı. Aşı üretmek stratejik bir olay her ülke için. Bunun böyle devam etmesini diliyorum." açıklamalarında bulundu.

Kayseri'de En Yüksek Katılım

Aşı Bilimi Derneği tarafından düzenlenen kongre, Kayseri'deki Sabancı Kültür Sitesi'nde yapıldı. Özdarendeli, bu yıl kongreye yaklaşık 150 kişinin katıldığını belirtti. Kongrenin temasının yenilikçi aşı teknolojileri olduğunu ifade eden Özdarendeli, "Yeni platformlarla ilgili birtakım yeni şeyler öğrendik, paylaştık. Proje imkanları doğdu genç araştırıcılar için." dedi.

Aşı Kültürünün Tarihçesi

Prof. Dr. Özdarendeli, Türkiye'nin aşı kültürünün köklü geçmişine dikkat çekerek, "Kuduz aşısını bulan Pasteur'dan birkaç yıl sonra oraya insanlar gönderiyoruz. İki yıl sonra da Osmanlı İmparatorluğu'nda aşı üretmeye başlıyoruz. O yüzden biz gerçekten aşı üreten bir milletiz ve böyle bir kültürümüz, geçmişimiz var." şeklinde konuştu.

Pandeinin Etkisi ve Gelecek Üzerine Öngörüler

"Bu pandemi, inanılmaz derecede ülkemize, dünyaya zarar verdi ama diğer taraftan da baktığımızda gerçekten birçok grup aşıyla ilgili çalışmaya başladı. Genç araştırıcılar yetiştirildi. Pandemiyle birlikte bir ivme kazandık, bütün gruplar ivme kazandı." diyen Özdarendeli, aşı üretiminin her ülke için stratejik bir olay olduğunu, bu ivmenin devam etmesini umduğunu vurguladı.

16 Ekim'de başlayan ve bugün sona eren kongrede, katılımcılar Türkiye'de yürütülen aşı araştırmalarına dair çalışmaları paylaştı.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof....

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Aşı Bilimi Derneğince, ERÜ ev sahipliğinde Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen 5. Uluslararası Aşı Bilimi Kongresi'nin son gününde AA muhabirine açıklamada bulundu.