Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

2025 Yılı Bütçesi ve İstihdam Politikaları

Bakan Vedat Işıkhan, 2025 yılı bütçesi ve istihdam ile sosyal güvenlik politikaları hakkında bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 13.11.2024 12:34
Güncelleme Tarihi: 13.11.2024 12:34

2025 Yılı Bütçesi ve İstihdam Politikaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 Yılı Bütçesi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na sununu gerçekleştirdi. Sunumda, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 4 il ve 2 ilçeye yönelik Toplum Yararına Programlar (TYP) çerçevesinde 10 bin ilave istihdam verileceği belirtildi.

Uzaktan Çalışma Modelleri ve İhtiyaçlar

Işıkhan, Kovid-19 salgınının uzaktan çalışma ve hibrit modellere geçişi hızlandırdığını vurguladı. Bu değişimle birlikte iş güvencesi ve çalışan hakları konularında yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu, bakanlığın ilgili araştırmaları yürüttüğünü açıkladı.

İş Gücü Hareketliliği ve Yeni Düzenlemeler

Bakan Işıkhan, nitelikli iş gücünün çekilmesi ve göçmen işçilerin haklarının korunmasının öncelikli konular arasında olduğuna dikkat çekti. 2025 yılı hedefleri arasında, yabancı iş gücünden etkin faydalanmak amacıyla yeni çalışma izinleri ve uluslararası iş gücü politikaları düzenlemelerinin yapıldığı bilgisi paylaşıldı.

Düşük Gelirli Çalışanları Destekleme Programları

Işıkhan, artan eşitsizlikler ve yoksullukla mücadelede sosyal güvenlik ağlarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Bakanlık olarak, düşük gelirli çalışanların yaşam standartlarını artırmayı ve gelir adaletsizliğini azaltmayı hedeflediklerini vurguladı.

Deprem Bölgelerine Yönelik Tedbirler

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki işverenleri ve çalışanları korumak için 21 milyar lira harcandığını belirten Işıkhan, 66 bin kişilik TYP ödeneği tahsis edildiğini aktardı. Depremin en çok etkilediği 11 ilde 4/a sigortalı sayısının 2024 yılı verilerine göre 1 milyon 822 bin olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Ulusal İstihdam Stratejisi

Bakan Işıkhan, yakın zamanda kamuoyuyla paylaşılacak olan Ulusal İstihdam Stratejisi'nin, dijital ve yeşil dönüşüm fırsatlarıyla iş gücü piyasasında adil koşullarda beceri uyumunu geliştirmeyi hedeflediğini açıkladı.

Sendikalaşma ve Asgari Ücret

Vedat Işıkhan, sendikalaşma oranlarının artması ile birlikte asgari ücretin 2002 yılına göre reel olarak yüzde 254 artırıldığını, 2025 yılı için komisyon toplantılarının yapılacağını duyurdu. Ayrıca, Asgari Ücret Desteği'nin 2024 yılı için aylık 700 liraya çıkarılacağı ifade edildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Stratejileri

Bakanlık, iş sağlığı ve güvenliği konusunda da önemli bir vizyon belirliyor. Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Strateji Belgesi üzerinde çalışmaların başladığını açıkladı. Ekim ayı itibarıyla 903 iş müfettişi tarafından 7 bin 391 iş yerinde rehberlik faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bilgisi verildi.

İş gücü piyasasındaki dinamiklere uygun yeni bir İş Kanunu tasarımı üzerinde de titiz bir çalışmanın sürdüğü belirtilerek, tüm paydaşların ihtiyaçlarının gözetileceği vurgulandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (ortada), komisyona katıldı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (ortada), komisyona katıldı.